Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Banskobystrický kraj

Zadnú časť ohradného múru štiavnického cintorína Frauenberg opravia

Na snímke je zadná časť ohradného múru cintorína Frauenberg v Banskej Štiavnici, ktorú tento rok zrekonštruujú. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Ohradný múr a vstupná brána cintorína Frauenberg boli zapísané do Registra nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok.

Banská Štiavnica 29. júla (TASR) - Zadnú časť ohradného múru cintorína Frauenberg v Banskej Štiavnici zrekonštruujú. Mestu sa podarilo na tento účel získať finančné prostriedky vo výške 25.000 eur z Ministerstva kultúry SR.

"Dostali sme dotáciu na druhú etapu obnovy ohradného múru pri cintoríne Frauenberg, ktorý nadväzuje na Kostol Panny Márie Snežnej, teda Dom smútku Frauenberg," priblížila primátorka Nadežda Babiaková. Zadná časť tohto historického múru je podľa jej slov vo veľmi zlom stave. Čelnú časť, od brány do Frauenbergu smerom k Piargskej bráne, opravili ešte v roku 2016. Aj na túto opravu získalo mesto peniaze z ministerstva kultúry, a to vo výške 26.000 eur.

Ohradný múr a vstupná brána cintorína Frauenberg boli zapísané do Registra nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok. Ohradný múr bol postavený ešte v 50. rokoch 16. storočia. Zachované sú na ňom staršie historické omietkové a náterové vrstvy. Tvorí kompaktnú objemovú skladbu národnej kultúrnej pamiatky spolu s rímskokatolíckym Kostolom Panny Márie Snežnej a vstupnou bránou, ktorá sprístupňuje a zabezpečuje prevádzku doposiaľ funkčného cintorína, tzv. Frauenberg.