Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Alergikov potrápil v týchto dňoch najmä peľ brezy a jaseňa

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Peľ brezy patrí medzi najsilnejšie a najvýznamnejšie alergény jarného obdobia.


Banská Bystrica 26. apríla (TASR) - Na celom území Slovenska v uplynulých dňoch dominoval v ovzduší peľ brezy, ktorý v strede týždňa dosiahol veľmi vysoké denné koncentrácie vo väčšine monitorovaných miest. Veľmi vysoké denné hladiny dosiahol aj peľ jaseňa a na strednom Slovensku aj peľ drevín z čeľade cyprusovité-tisovité.

"Okrem nich sa v ovzduší vyskytoval peľ javora, hraba, smrekovca, platanu, topoľa, vŕby, brestu a duba. Pribudol peľ buka. Čo je však nepríjemné, monitorovacia stanica v Bratislave zachytila už aj prvé peľové zrná tráv z čeľade lipnicovitých," hovorí o aktuálnej peľovej situácii Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR.

Mierne sa zvýšili koncentrácie spór rodu Cladospórium. Denné koncentrácie spór ostatných druhov plesní dosahovali len veľmi nízke hladiny. Ako konštatovala Lafférsová, peľová sezóna brezy kulminuje na väčšine územia Slovenska a dá sa predpokladať, že ešte minimálne dva týždne bude dosahovať alergologicky významné hladiny. Peľ brezy patrí medzi najsilnejšie a najvýznamnejšie alergény jarného obdobia. Ako ďalej zdôraznila, k peľu drevín pribudne ďalší významný alergén - peľ tráv z čeľade lipnicovitých. Narastať budú aj denné koncentrácie spór húb (plesní).