Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Žiar nad Hronom chce zvýšiť povedomie obyvateľov o triedení odpadov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Pred dvoma rokmi samospráva analyzovala obsah nádob na zmesový komunálny odpad a zistila vysoký potenciál na zvýšenie miery vytriedenia a následného zhodnotenie odpadov.

Žiar nad Hronom 5. augusta (TASR) - Žiarska samospráva chce zvýšiť úroveň separovania odpadu obyvateľmi mesta. Plánuje preto sériu informačno-propagačných aktivít zacielených na všetky vekové skupiny, ktoré majú tomu pomôcť.

Vedúci kancelárie primátora Martin Baláž priblížil, že aktivity plánujú v rámci projektu s názvom Myslime environmentálne a spoločne vyhrajme nad odpadom, podporeného dotáciou vo výške takmer 32.000 z Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Pred dvoma rokmi samospráva analyzovala obsah nádob na zmesový komunálny odpad a zistila vysoký potenciál na zvýšenie miery vytriedenia a následného zhodnotenie odpadov. Cieľom mesta je tak zvýšiť mieru primárneho vytriedenia odpadov priamo obyvateľmi, čím sa zvýši množstvo odpadov, ktoré môžu byť zhodnotené, a, naopak zníži množstvo odpadov, ktoré putujú na skládku.

"Projekt je zameraný na informačnú kampaň na podporu separovaného zberu. Chceme zvyšovať povedomie obyvateľov, ako nakladať s odpadom a ako triediť. Pre nich je to aj motivujúce, keďže je u nás zavedený množstvový zber a obyvatelia platia len za odpad, ktorý je komunálny a nevytriedený. Triedený majú odvážaný zadarmo," priblížil Baláž.

Súčasťou projektu budú aktivity pre všetky vekové kategórie. "Projekt zahŕňa viaceré aktivity od bežnej tlačovej reklamy, cez komunikáciu prostredníctvom našich lokálnych médií ale takisto rôzne informačné nástenky na školách a iných inštitúciách. Takisto pôjde o rôzne malé podujatia pre deti v materských a základných školách, aby sa hravou formou zoznamovali s princípmi triedenia odpadu a ako nakladať s odpadom," podotkol Baláž s tým, že ďalšou aktivitou by mal byť odborný seminár pre predsedov bytových samospráv.