Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Žltačka v Brezne neutícha ani po sviatkoch

Na ilustračnej snímke infektologické oddelenie. Foto: TASR - Roman Hanc

Protiepidemické opatrenia v ohniskách, teda v miestach, kde epidemiológovia zaevidovali chorých, boli vykonané v celom rozsahu.

Brezno 13. januára (TASR) – Žltačka v okrese Brezno neutícha ani po sviatkoch. Epidemiológovia zaznamenali ďalšie dva nové prípady.

"K doterajším prípadom vlečúcej sa epidémie žltačky typu A (vírusová hepatitída A – VHA) v okrese Brezno pribudli po sviatkoch a týždni voľna pre školákov opäť dva nové prípady. Oba sú z Brezna. Ide o dieťa navštevujúce základnú školu a dospelú osobu," informovala dnes TASR Mária Tolnayová, hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

V celom okrese Brezno je aktuálne od začiatku epidémie evidovaných 57 prípadov ochorení na VHA. Protiepidemické opatrenia v ohniskách, teda v miestach, kde epidemiológovia zaevidovali chorých, boli vykonané v celom rozsahu.

Vírus žltačky typu A vniká do tela najčastejšie ústami a vylučuje sa stolicou. K jej šíreniu významnou mierou prispieva nedostatočná osobná hygiena týkajúca sa najmä umývania rúk. Najúčinnejšou prevenciou je okrem dodržiavania hygienických zásad aj očkovanie.