Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Počas víkendu predstavia na zvolenskom zámku zabudnuté remeslá

Ilustračná snímka. Foto: Adriána Antošková

Návštevníkov podujatia bude zabávať skupina historického šermu a sokoliarstva zo Zvolena Vir Fortis, združenie Priaznivci Pustého hradu, historická kapela a tanečná skupina.

Zvolen 16. mája (TASR) - Historické remeslá a dobovú kuchyňu, ale aj koncert Diabolských huslí a vystúpenie míma Miroslava Kasprzyka ponúkne počas nastávajúceho víkendu (19. a 20.5.) na Zvolenskom zámku podujatie Zabudnuté remeslá.

Ako pre TASR uviedol výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko Jiří Péč, počas celého víkendu bude návštevníkov podujatia zabávať skupina historického šermu a sokoliarstva zo Zvolena Vir Fortis, združenie Priaznivci Pustého hradu, historická kapela a tanečná skupina.

Predstaví sa tiež Farma Hiadlovských a Kráľovská čokoláda, ktorá sa dostala aj na anglický kráľovský dvor. "Stredovekú hostinu pripravuje v sobotu skupina rytierov spod Pustého hradu. K dispozícii bude štýlová vinárska ulička i remeselný pivovar Baran," doplnil Péč.

Všetky vekové kategórie podľa neho určite zaujme práca kamenára, fajkára, ovocinára, čriepkara, výroba čokolády, šípov, zbraní a zbroje či razba mincí. Pre deti bude pripravená zábavná rytierska dráha a hľadanie stužiek s pasovaním za malých rytierov i škola dobových tancov.

V sobotu o 15.00 h podujatie plynule prejde do Noci múzeí a galérií divadelným predstavením pre malých i veľkých. Až do polnoci sa popri pokračujúcom historickom a hudobnom programe budú môcť návštevníci zabaviť interaktívnymi ukážkami, prednáškami, projekciou krátkometrážnych hororových filmov v priestoroch zámockej krypty či prerozprávaním „života“ obrazu od jeho vzniku.

Nedeľný program začne od 9.00 h ekumenickou omšou. Popri rytierskej dráhe a škole tancov predvedú svoje umenie aj sokoliari či skupina Vir Fortis. V nedeľu budú vrcholmi podujatia slovenská legenda mím Miroslav Kasprzyk a Orchester Jána Berkyho Mrenicu a Jany Orlickej. Program ukončí lukostrelecký turnaj.