Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

Projekt SHOA ukončilo čítanie mien obetí holokaustu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Hlavným organizátorom týždňového projektu SHOA Dialóg o holokauste, ktorý sa konal aj v Banskej Bystrici, bolo občianske združenie cult-E Európska kultúra a Múzeum SNP.

Zvolen 9. septembra (TASR) - Pietnym aktom na židovskom cintoríne vo Zvolene a v susednom Parku zabudnutých duší sa dnes skončila séria programov v rámci projektu SHOA Dialóg o holokauste, konanom pri príležitosti 75. výročia Židovského kódexu.

Ako pre TASR uviedli organizátori z Múzea SNP, na cintoríne prečítali mená zabitých a deportovaných ľudí zo Zvolena a okolia do koncentračných táborov a tiež mená ľudí - záchrancov Židov na Slovensku a ocenených poctou Spravodliví medzi národmi. Zúčastnení zároveň odsúdili nedávne poškodenie sklenenej výplne na symbolickej hrobke v Parku zabudnutých duší. Tento akt zachytila mestská kamera. Na záberoch vidieť, ako asi 20-ročný muž hádže na výplne hrobky pravdepodobne kameň a následne pokojne odchádza preč. Polícia po ňom stále pátra.

V aute Technickej univerzity vo Zvolene sa potom uskutočnila konferencia spojená s diskusiou a premietaním filmu pre žiakov tamojších stredných škôl.

Hlavným organizátorom týždňového projektu SHOA Dialóg o holokauste, ktorý sa konal aj v B. Bystrici, bolo občianske združenie cult-E Európska kultúra a Múzeum SNP.