Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Basketbal

Generálny manažér Good Angels: Dosiahli sme 95 % svojich možností

Na snímke generálny manažér reprezentácie Daniel Jendrichovský. Foto: TASR/František Iván

Košičanky pôsobili v sezóne 2016/2017 v štyroch súťažiach. Okrem EP FIBA aj vo Východoeurópskej lige a aj v domácej extralige a v Slovenskom pohári.

Košice 15. marca (TASR) - Pre basketbalistky Good Angels sa účinkovanie v Európskom pohári FIBA skončilo štvrťfinálovým vypadnutím s Galatasarayom Istanbul. Košický klub účasťou v EP FIBA nahradil predošlé roky účinkovania v Eurolige a generálny manažér klubu Daniel Jendrichovský vníma účasť medzi osmičkou najlepších tímov európskej súťaže číslo dva ako úspech.

Košičanky pôsobili v sezóne 2016/2017 v štyroch súťažiach. Okrem EP FIBA aj vo Východoeurópskej lige a aj v domácej extralige a v Slovenskom pohári. Fanúšikmi bol najprestížnejšie vnímaný Európsky pohár FIBA, vďaka ktorému prišlo do košickej Angels arény opäť viacero družstiev zvučného mena. Košičanky v súťaži najskôr dokázali postúpiť zo silne obsadenej D-skupiny a následne zvládli aj dva dvojzápasy vyraďovacej fázy. Stopku v druhej najprestížnejšej európskej súťaži im vystavil až turecký Galatasaray Istanbul. "Pred sezónou sme sa asi po desiatich rokoch rozhodli nehrať Euroligu, ale pôsobiť v EP FIBA. V konečnom dôsledku je náš výsledok v pomyselnom rebríčku skoro rovnaký ako vlani. V hodnotení sezóny skončíme niekde medzi 12. a 16. miestom v Európe, čo je stále fantastické. Vlani sme sa do štvrťfinále EP FIBA dostali z 5. miesta v skupine v Eurolige, tentoraz cez postupový pavúk v EP FIBA. To sú dve rozdielne veci. Výsledok sme síce dosiahli prakticky rovnaký, no naše PR bolo výrazne pozitívnejšie. Predsa len je omnoho krajšie vyhrávať a postupovať ďalej. Nedá sa však povedať, že cesta v EP FIBA bol ľahká, práve naopak. Už pred sezónou som povedal, že v EP FIBA sú od nás lepšie iba tri družstvá. Ako sa nedávno ukázalo, tým som sa presne trafil do tímov, ktoré postúpili do semifinále," uviedol pre TASR generálny manažér Good Angels Košice Daniel Jendrichovský.

Košičanky mali štvrťfinálový dvojzápas sľubne rozohraný. Z prvého stretnutia na domácej palubovke si do odvety prenášali 11-bodový náskok (73:62). Ten im však napokon nestačil a turecký tím zvládol domáci duel po víťazstve 82:66. "Hráčky sme pripravovali na to, že nemôžeme očakávať, že nás rozhodcovia v Turecku podržia. My sme to mali vo svojich rukách, hoci si myslím, že niečo takéto si Galatasaray môže dovoliť iba na domácej palubovke, kde vzniká aj tlak domácich fanúšikov. My sme nevedeli byť tak agresívni ako súper. Chcem zdôrazniť, že sa v žiadnom prípade nesťažujem sa na rozhodcov, to skôr my sme sa mali pripraviť na to, že to bude "mastenica." To sme nedokázali. Treba objektívne priznať, že zloženie nášho družstva sa čiastočne dalo porovnať s Galatasarayom. Rozdiel je však v tom, že toto turecké družstvo hrá podobných ťažkých zápasov počas sezóny omnoho viac než my. Naša Barbora Bálintová bola v domácom zápase jednou z najlepších hráčok, no odveta jej nevyšla. Je to mladá rozohrávačka, ktorá má najlepšie roky pred sebou. Ak by výborné výkony dokázala opakovať v každom zápase, tak by už v súčasnosti bola niekde v Rusku alebo v Turecku. Myslím si však, že ona sa tam dostane. Trebárs Teja Oblaková je už hráčka svetovej triedy, no kým sa vyrovnala s tou nie práve basketbalovou stránkou zápasu, tak už bol druhý polčas. Rebecca Allenová je nováčikom v Európe a to, čo predviedol Galatasaray, bol pre ňu šok. Nikdy predtým sa s takou agresivitou nestretla. Musím však dodať, že to bola správna taktika na nás," poznamenal Daniel Jendrichovský.

Podľa šéfa košického klubu sa ukázalo, že EP FIBA je kvalitná súťaž. Košičanky boli k postupu do semifinále najbližšie zo všetkých štyroch zdolaných, keďže za súperom zaostali iba o päť bodov. Zvyšné tri vyradené tímy mali dvojciferné manká. Zaujímavosťou štvrťfinálových súbojov je fakt, že sa z nich medzi štvorku najlepších tímov súťaže dostali iba turecké družstvá. Okrem Galatasarayu aj Yakin Dogu, Bellona Agü a Hatay BB. "Nech FIBA rozmýšľa nad tým, čo sa deje. Ostali už prakticky iba tri ruské družstvá, ostatné takpovediac umreli. Mnohí sa čudovali nad tým, že v EP FIBA sa žiadne z ruských družstiev nedostalo do play off. V Rusku už totiž prešla silná finančná vlna. Tri kluby - Orenburg, Kursk a Jekaterinburg - majú najvyššie rozpočty, no ostatné už akoby neexistujú. No a potom je tu Turecko. Na čele FIBA stojí Turek Turgay Demirel. Všetkým európskym družstvám je ťažké hrať proti tureckým tímom, ktoré majú enormnú podporu štátu, mesta a aj od FIBA. Mne sa zdá veľmi zvláštne losovanie, z ktorého vyšlo, že sa nestretli žiadne dve turecké družstvá proti sebe a každý jeden zo štyroch tureckých tímov dostal iného súpera. Viem, že taká matematická možnosť existuje, no myslím si o tom svoje. Zaujímavo vyzerá aj rozhodovanie zápasov tureckých družstiev. Keby niekto spočítal trestné hody pre Yakin Dogu počas celej súťaže, tak zistí, že tento tím hádže trikrát toľko šestiek než ostatné tímy. Chcel by som vidieť iné družstvo, ktoré bude vonku hádzať 33 trestných hodov. Keď k tomu pridám fakty ako garantované peniaze od štátu za postup, tak sa s nimi rovnať nemôžeme. V týchto veciach uteká táto súťaž zlým smerom. Myslím si, že takto ubudne tímov, ktoré majú reálny cieľ niečo uhrať," zamyslel sa Daniel Jendrichovský.

V rámci hodnotenia sezóny z pohľadu Good Angels Košice je účinkovanie v EP FIBA zásadným ukazovateľom. Postup zo silnej skupiny a následné dva postupové úspechy vo vyraďovacej fáze sú dôvodom, pre ktorý možno účinkovanie v európskom pohári hodnotiť pozitívne. "Hrali sme na hrane svojich možností. Hlavne dvojzápas s francúzskym Carolom, ktoré múti vodu vo francúzskej lige, si veľmi vážim. Takisto aj vyradiť Olympiakos je veľký výsledok. Myslím si, že sme dosiahli 95% svojich možností. To je veľmi dobré hodnotenie. Keby sme postúpili do semifinále EP FIBA, tak to by už bolo asi 110%. To, čo ma mrzí, je druhý zápas v Istanbule. V ňom sme nedali do hry dostatok srdca a príliš skoro sme zvesili hlavy. Ešte aj tých desať minút pred koncom sme ešte domáce hráčky mohli trápiť," uviedol generálny manažér košického klubu Daniel Jendrichovský.

Ten už v lete avizoval, že klub pôjde do sezóny s výrazne nižším rozpočtom než v nedávnych ročníkoch. Prejavilo sa to najmä na angažovaní lacnejších legionárok. Po tom, čo tím skončil v osmičke najlepších tímov EP FIBA a suverénnym spôsobom sa kvalifikoval na finálový turnaj Východoeurópskej ligy, sa dá hovoriť o kvalitnej muzike za menej peňazí. "Sú dve strany mince. Na to, aby sme pôsobili v Eurolige, by nám takéto zloženie družstva nestačilo. Nechcem znižovať basketbalové kvality Rebeccy Allenovej, ktorá bude podľa mňa hviezdou a ani výkony Victorie Baughovej, ale to nie sú zahraničné hviezdy. Šírka nášho kádra spôsobila to, že sme išli na hranu odohraných minút. Slovenky vďaka tomu dostali obrovský priestor. V minulých rokoch zbierali slovenské hráčky iba pár minút v každom zápase a zvyšok hrali legionárky. Teraz stála hra na Slovenkách. Druhý uhol pohľadu je, že trebárs v odvete s Galatasarayom chýbala hráčka typu Crystal Langhorneovej, ktorá by s istotou dala 15 bodov a 10 doskokov. Nás posunulo za úspešným výsledkom to, že súčasné cudzinky v našom tíme výborne zapadli do našej rodiny. Ďalším významným kamienkom v našej mozaike je tréner Peter Jankovič, ktorý urobil fantastickú prácu. Po posledných dvoch rokoch, keď to vrelo medzi hráčkami a trénerom Kováčikom, ktorý bol v pozícii, že bol viac než hráčky, sa teraz dokázala vytvoriť rodina, ktorá ťahala za jeden povraz," dodal generálny manažér 13-násobného slovenského majstra.