Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Basketbal

Good Angels Košice opäť v Európskej lige

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na sklonku uplynulej sezóny stroskotali rokovania s okolitými krajinami o obnovení spoločnej nadnárodnej súťaže.

Košice 17. júna (TASR) - Dvanásťnásobný slovenský ženský basketbalový šampión Good Angels Košice bude aj v novej sezóne reprezentovať v Európskej lige FIBA. Informoval o tom v stredu klub na oficiálnom webe.

Angels stáli ešte pred niekoľkými dňami na rázcestí, na ktorom sa vedenie klubu z metropoly východu muselo rozhodnúť, či "žlto-modré" budú už jedenástykrát účinkovať v Eurolige. Napokon je štart istý. "Nebolo to vôbec jednoduché rozhodovanie," uviedol po podpísaní prihlášky generálny manažér Good Angels Daniel Jendrichovský. "Riziká s ním spojené momentálne značne prevyšujú potenciálny prínos. Táto prestížna súťaž sa však za ostatné roky stala jedným zo symbolov nielen košického basketbalu a nemali sme to srdce opustiť ju."

Na sklonku uplynulej sezóny stroskotali rokovania s okolitými krajinami o obnovení spoločnej nadnárodnej súťaže. Tá mohla nadviazať na Stredoeurópsku ligu (MEL), z ktorej po poldruharočnej spolupráci vycúval maďarský zväz s odôvodnením, že sa potrebuje koncentrovať na prípravu národného tímu na tohtoročné ME.

Začiatkom mesiaca Jendrichovský vysvetlil všetky problémy a nezodpovedané otázky, ktoré musel klubový manažment pred podaním prihlášky do Euroligy FIBA uzavrieť. Tá najpodstatnejšia sa týkala financií, pretože košický klub sa nechcel púšťať do dobrodružstva, po ktorom by hrozila blamáž. "Priznám sa, že v tomto prípade srdce zdolalo rozum, pretože je pred nami ešte rad otáznikov. Čas je však neúprosný súper a okolnosti nás primäli k tomu, že sme sa napokon odhodlali vydať sa na cestu vedúcu veľmi zradným terénom. Aj preto budú naše ďalšie kroky veľmi opatrné," povedal Jendrichovský a dodal: "Jadrom nášho tímu pre budúcu sezónu budú určite slovenské dievčatá. Popri nestarnúcej legende Zuzke Žirkovej sa k štyrom ‚mladým puškám‘ – Barbore Bálintovej, Žofii Hruščákovej, Beáte Janoščíkovej a Martine Kiššovej – pokúsime zohnať hráčky, ktoré im ešte viac pomôžu v ich basketbalovom raste. Netajíme sa záujmom o návrat Anky Jurčenkovej pod náš kôš, pod ktorým z nej vyrástla skutočne kvalitná pivotka. Osobne mi v minulej sezóne imponovalo herné vystupovanie i tréningový prístup v podaní Teji Oblakovej a práve hráčky s takýmto charakterom by sme chceli do našich radov získať. Pokúsime sa angažovať aj dve kvalitné Američanky, no pri ich výbere budeme trpezliví."