Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Basketbal

Basketbalisti SR na ME 18 v silnej konkurencii, Ďuriš: Ťažká skupina

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič

Mladí Slováci sa predstavia v bratislavskej D-skupine, ich súpermi budú postupne Lotyšsko (29. júla), Francúzsko (30. júla) a Bosna a Hercegovina (1. augusta).

Bratislava 30. mája (TASR) - Už o necelé dva mesiace sa na Slovensku uskutoční európsky šampionát basketbalistov do 18 rokov. Dejiskami budú Bratislava a Piešťany, turnaj sa bude hrať od 29. júla do 6. augusta. Mladí Slováci sa predstavia v bratislavskej D-skupine, ich súpermi budú postupne Lotyšsko (29. júla), Francúzsko (30. júla) a Bosna a Hercegovina (1. augusta).

Prezident Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Pavel Bagin vníma organizovanie šampionátu ako veľkú prestíž. "Za SBA sme veľmi radi, že Bratislava a Piešťany dostali možnosť organizovať tento turnaj. Napriek tomu, že ide o chlapcov do 18 rokov, v medzinárodnom hodnotení je to po mužoch a ženách najviac uznávaná kategória. Na Slovensko príde špička talentov a nádejí z celého kontinentu. Bratislava i Piešťany môžu z celého podujatia vyťažiť, pretože máme skúsenosť, že ak sa niekomu v danom meste páči, rád sa potom do na tieto miesta vracia. Verím, že turnaj bude úspechom," uviedol na utorkovom stretnutí s médiami šéf SBA.

Fanúšikom basketbalu je aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. "V prvom rade musím povedať, že pre naše mesto je spoluorganizovanie takéhoto prestížneho podujatia veľká česť. Škoda, že to nebolo pred 35 rokmi, keď som sám basketbal hrával a mohol som mať motiváciu zúčastniť sa na takomto turnaji. Pre Bratislavu je to dobrá príležitosť ako spropagovať mesto a ukázať, že podporujeme šport a podporujeme aj basketbal. Som presvedčený, že turnaj bude vydarená športová i spoločenská udalosť," vyjadril sa Nesrovnal.

Slovenských basketbalistov do 18 rokov povedie na turnaji Richard Ďuriš. Kouč vicemajstrov SBL z Komárna sa na podujatie teší a verí v podporu domácich priaznivcov. "Všetci sa tešíme, že sa môžeme predstaviť pred domácim publikom. Verím, že v náročnom turnaji budú fanúšikovia naším šiestym hráčom," uviedol na Ďuriš. Prípravu na šampionát začnú mladí Slováci v polovici júna. "Prvý zraz máme 19. júna v Piešťanoch. Z nominovaných sa napokon vyberie finálna dvanástka, ktorá bude reprezentovať našu krajinu na samotnom šampionáte. Už v skupine máme veľmi silných súperov. Francúzi sú úradujúci šampióni tejto kategórie, Bosna a Hercegovina pred dvoma rokmi vyhrala ME do 16 rokov, čiže bude mať veľmi silný ročník. No a Lotyšsko sa pravidelne umiestňuje na týchto turnajoch na popredných priečkach. Okrem Francúzska a Bosny budú medzi hlavných favoritov na celkový triumf patriť aj Srbi či Španieli. Pre nás bude každá výhra bonus," dodal kouč SR 18.

Mladí Slováci si rozložia prípravný kemp 19. júna na týždeň v Piešťanoch, potom budú trénovať v Bratislave a následne vycestujú na dva prípravné zápasy do Turecka. Od 19. júla odohrajú tri prípravné súboje v Čechách, záverečná fáza sa začne 24. júla v Bratislave. O dva dni neskôr si v generálke na európsky šampionát v bratislavskej Hant Aréne zmerajú sily s Litvou.