Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Basketbal

Prievidza vyhrala v Komárne a vynútila si rozhodujúci siedmy zápas

Willie Bannister z Komárna (vľavo) a Jontel Evans z Prievidze v šiestom zápase finále EUROVIA SBL v basketbale mužov medzi Komárnom a BC Prievidza 13. mája 2015 v Komárne. Foto: TASR/Henrich Mišovič

O titule sa rozhodne v sobotu v Prievidzi.

Komárno 13. mája (TASR) - Basketbalisti BC Prievidza zvíťazili v stredajšom šiestom stretnutí finále play off SBL na palubovke MBK Komárno 90:85, vyrovnali stav série na 3:3 a vynútili si rozhodujúci siedmy duel. Ten sa bude hrať na Hornej Nitre v sobotu 16. apríla.

SBL finále - 6. zápas
MBK Rieker Com Therm Komárno - BC Prievidza 85:90 (41:44)

Komárno: Bannister 27, Bilič 16, Jankovič 16, Igrutinovič 14, Alawoya 6 (Kratochvíl 4, Halada 2)
Prievidza: Vasilič 20, Batina 18, Marič 12, Baťka 12, Zadnik 7 (Jašš 6, Klarič 6, Miljkovič 5, Evans 4, Hovaňák 0)
/stav série: 3:3/


Prievidza nastúpila s nožom na krku vedomá si, že ak nezachytí úvodný nápor Komárna, v ďalšom priebehu duelu sa strata bude dobiehať len veľmi ťažko. Úvod duelu bol vyrovnaný, oba tímy sa sústredili najmä na pozornú defenzívu. Mierny náskok si vytvorili hostia, ktorí v 7. minúte viedli 18:13. Záver prvej štvrtiny obstaral Marič, ktorý presným trojkovým pokusom zvýšili na 28:18 pre Prievidzu. Potom si však hostia vybrali slabšiu chvíľku, keď za úvodné štyri minúty druhého dejstva dokázali zaznamenať jediný kôš. To využili dobre brániaci domáci, stratu stiahli a po dvoch premenených trestných hodoch Bannistera sa ujali vedenia 32:30. Komárno sa v útoku ako tradične spoliehalo na svojho amerického tvorcu hry Bannistera, ktorý za prvý polčas nastrieľal 16 bodov. Prievidza zase dominovala na doskoku, súpera preskákala v pomere 20:15.

Po zmene strán pokračoval vyrovnaný priebeh, ani jedno z mužstiev si nevytvorilo väčší ako trojbodový náskok. Domáci ťahali väčšinu útokov cez Bannistera, v drese hostí sa ku kvalitnému výkonu rozohralo podkošové trio Baťka, Vasilič a Klarič. Bannister mal po troch štvrtinách na svojom konte 27 bodov a hostia vedeli, že ak ho nezastavia, titul budú oslavovať domáci. V úvode záverečného dejstva sa súperi držali na dištanc. V 35. minúte však Jašš trojkou zvýšili na 74:69, následne skóroval Zadnik (76:69) a domáci tréner Čurovič si musel zobrať oddychový čas. Nepomohlo, koš s faulom pridal Batina a Prievidza viedla 10-bodovým rozdielom. Iskierku nádeje pre Komárno vykresal Igrutinovič, ktorý dve minúty pred klaksónom znížili trojkou na 79:86. Hostia si však náskok už v dramatickom závere udržali a po výsledku 90:85 si vynútili rozhodujúci siedmy zápas. Ten je na programe v sobotu 16. mája na Hornej Nitre.

HLASY PO ZÁPASE
Miljan Čurovič, tréner Komárna:
"Musím priznať, že Prievidza dnes bola o niečo lepšia ako my. Bol to výborný bojovný zápas, odpovedajúci finále súťaže. Myslím, že obe družstvá si zaslúžili to, aby si to rozdali v rozhodujúcom poslednom zápase. Už sme tam raz v tejto sérii dokázali vyhrať, na zisk titulu máme ešte jeden pokus."
Krunoslav Krajnovič, tréner Prievidze: "Dnes rozhodla naša hra so štyrmi malými hráčmi, zavreli sme im streľbu z perimetra a potom sa už súper nedokázal presadiť. Aj v druhom zápase série sme tu viedli niekoľko minút pred koncom o sedem bodov, tentoraz sme záver našťastie zvládli a náskok si udržali. Verím, že sme na správnej ceste za ziskom titulu."