Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Ružomberčanky sú v osemfinále pohára FIBA, Suja: Eurocup nám chutí

Na archívnej snímke tréner basketbalistiek MBK Ružomberok Juraj Suja. Foto: TASR/Branislav Račko

Vo štvrtok síce prehrali v Rusku s Jenisejom Krasnojarsk 72:74, ale vďaka domácemu triumfu o šesť bodov 80:74 sa mohli radovať z postupu medzi elitnú šestnástku.

Krasnojarsk 11. januára (TASR) - Basketbalistky MBK Ružomberok zopakovali úspech Good Angels Košice z predchádzajúcich troch sezón a predstavia sa v osemfinále Európskeho pohára FIBA. Vo štvrtok síce prehrali v Rusku s Jenisejom Krasnojarsk 72:74, ale vďaka domácemu triumfu o šesť bodov 80:74 sa mohli radovať z postupu medzi elitnú šestnástku.

V porovnaní s minulotýždňovým súbojom, v ktorom Ružomberčanky zmazali polčasové 16-bodové manko, vo štvrtok nepustili hráčky Krasnojarsku do výraznejšieho "trháku". "Nebolo to o extrémoch. Zápas bol celý čas vyrovnaný. V prvej polovici sme viedli, po zmene strán sa to otočilo," povedal pre TASR tréner MBK Juraj Suja.

Krasnojarsku sa podarilo v tretej štvrtine dostať do osembodového náskoku, ale slovenské družstvo vždy dokázalo zareagovať. "Veľmi dôležité bolo, že sme sa nesplašili v situáciách, keď sa súper dotiahol. Mali sme disciplínu a hrali rozumne v útoku," povedal Suja a dodal: "Dôležité bolo aj to, že sme zvládli prvý polčas. Vedeli sme, že Jenisej má veľmi silné úvodné dejstvá a my sme im nechceli dopriať komfort."

Ružomberčanky sa stretli s Jenisejom aj vlani, v skupinovej fáze prehrali oba zápasy. Taktická príprava bola teraz iné. "Možno nám pomohlo, že sme vedeli do čoho ideme. Majú rovnakú trénerku, ale odlišný káder a hrali iný basketbal, takže my sme sa pripravovali úplne odznova," uviedol Suja a poukázal na najväčší rozdiel v konfrontáciách: "Minulý rok sme hrali v skupine a teraz v play off. Význam zápasov bol úplne iný, zvlášť, keď vlani sme boli úplný outsider."

Pre Ružomberčanky je účasť v Európskom pohári veľká skúsenosť V osemfinále sa môžu tešiť na zástupcu francúzskeho basketbalu Tarbes Gespe Bigorre. "Tešíme sa, že môžeme hrať v tomto pohári a chutí nám to. Určite sa chceme pobiť o postup, ale čaká nás veľmi náročný súper. Francúzske tímy sú maximálne kvalitné, je to jedna z najlepších súťaží v Európe. Proti Tarbes chceme potešiť našich fanúšikov, ale nebude to jednoduché," uzavrel Suja.