Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Basketbal

SBA odvolala trénera ženskej basketbalovej reprezentácie Kováčika

Na snímke tréner Maroš Kováčik. Foto: TASR – Roman Hanc

Kováčika na poste nahradí Marián Svoboda.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Tréner slovenskej ženskej basketbalovej reprezentácie Maroš Kováčik aj celý jeho realizačný tím vo štvrtok skončili vo svojich funkciách. Kováčika na poste nahradí Marián Svoboda. TASR o tom informoval v krátkom komuniké Tomáš Ďurčan, asistent generálneho sekretára Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA).

"Výkonný výbor Slovenskej basketbalovej asociácie (VV SBA) dnes, dňa 27. apríla 2017, na svojom zasadnutí rozhodol o odvolaní realizačného tímu ženskej basketbalovej reprezentácie. Zároveň VV SBA poveril prezidenta SBA Pavla Bagina, aby vymenoval nového trénera ženskej reprezentácie Mariána Svobodu, ktorý si zostaví nový realizačný tím," uviedla SBA v komuniké.

"SBA neakceptovalo finančné podmienky trénerov za prácu počas prípravy a majstrovstiev Európy, a preto prišlo k tomuto kroku zo strany VV SBA" vyjadril sa stručne generálny sekretár SBA Ľubomír Ryšavý pre web asociácie.

Už bývalý tréner ženskej reprezentácie Maroš Kováčik doviedol v sezóne 2016/2017 poľské družstvo CCC Polkowice k 3. miestu v najvyššej poľskej súťaži. V momente, keď do klubu prišiel, boli Polkowice na 8. priečke tabuľky, takže konečná bronzová pozícia bola úspechom. Napriek tomu však Kováčik nebude v tomto klube pokračovať. Klubová sezóna pre neho skončila v nedeľu 23. apríla a po nej sa plánoval sústrediť na reprezentáciu. Rodák z Lučenca sa so slovenským družstvom prebojoval na ME 2017, ktoré budú v dňoch 16.- 25. júna v Česku. Slovenky sa predstavia v základnej B-skupine v Hradci Králové, v ktorej narazia na Taliansko, Bielorusko a Turecko. Kováčik už aj zverejnil predbežnú širšiu nomináciu, v ktorej je 24 hráčok.

"Dôvod odvolania boli vysoké finančné nároky na odmeny pre celý realizačný tím. Chápem vedenie z týchto dôvodov, mrzí ma však, že k tomu prišlo pred ME," povedal v reakcii pre TASR Kováčik, ktorého rozhodnutie výkonného výboru SBA prekvapilo, ale akceptuje ho, hoci má na vec svoj pohľad. "Nebolo to o financiách. Podľa môjho názoru zo strany SBA nebola vôľa dospieť k dohode. Na komunikáciu vždy treba dvoch partnerov. Vypracoval som celý plán prípravy na ME vrátane prípravných zápasov. Určil som aj širšiu nomináciu na šampionát, s každou hráčkou som všetko dvakrát odkomunikoval. Môjmu nástupcovi želám iba to najlepšie," povedal pre TASR Kováčik.

Už bývalý tréner slovenského družstva sa o odvolaní trénerského štábu dozvedel vo štvrtok 27. apríla, pričom ešte dva dni predtým sa s predstaviteľmi SBA bavili o konkrétnych veciach súvisiacich s reprezentáciou. Kováčik pre TASR uviedol, že spomínané finančné nároky vonkoncom nepovažuje za prehnané. "Prehnané určite nie sú. V porovnaní s majstrovstvami Európy spred dvoch rokov sú tieto nároky nižšie takmer o polovicu. Toto však podľa mňa nie je problém. Všetci sme najviac rozčarovaní z toho, že to prišlo práve teraz. Rozhodnutie SBA však akceptujeme," poznamenal.

Skúsený kormidelník doviedol slovenské družstvo k postupu na európsky šampionát a náhle odvolanie z funkcie šesť týždňov pred vrcholom sezóny neočakával. "Nemám na jazyku žiadnu horkosť, mrzí ma však, že to prišlo teraz a nie ešte trebárs v decembri. Vždy však budem hrdý na to, že som viedol slovenský tím. Od decembra sme pracovali naozaj tvrdo, aby sme čo najlepšie zabezpečili prípravu družstva. V tom období sme rozprávali s vyše tridsiatimi hráčkami a pracovali sme na tom, aby sme zacelili diery po výpadkoch hráčok ako Hruščáková, Páleníková, Krč-Turbová a ďalšie. Vôbec sme nemali úmysly ujsť z tejto situácie, ktorá nebola ľahká," uviedol Kováčik, ktorý sa o komunikáciu s vedením SBA snažil aj listom, ktorý doručil ešte 9. decembra, no podľa neho chýbala ochota druhej strany o dohodu. "Keď sa chcete dohadovať o nejakých požiadavkách, tak na to potrebujete komunikačného partnera. Na to, aby ste spravili dohodu, potrebujete vôľu. Obe tieto veci však vo vzťahu s SBA chýbali. Naša snaha o komunikáciu prišla už 9. decembra. Nebola však snaha o komunikáciu s nami," dodal Kováčik.