Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

VIDEO: Slovenky do štvrťfinále nepostúpili, Srbsko prehralo s Litvou

Na snímke hráčky Slovenska sa tešia po víťazstve v zápase nadstavbovej F-skupiny majstrovstiev Európy v basketbale žien Slovensko - Chorvátsko (84:62) v maďarskom meste Győr 22. júna 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Naše basketbalistky definitívne tak prišli aj o šancu štartovať na OH v Rio de Janeiro 2016.

Győr 22. júna (TASR) – Slovenské basketbalistky budú vo štvrťfinále majstrovstiev Európy chýbať. Rozhodol o tom posledný zápas F-skupiny, v ktorom Srbsko prehralo v Győri s Litvou 72:73. Pobaltské hráčky sa vyšvihli v tabuľke na druhé miesto, medzi elitnú osmičku postúpili aj štvrté Srbky.

Slovenky obsadili v F-skupine piatu priečku a do bojov o semifinále sa neprebojovali. Definitívne tak prišli aj o šancu štartovať na OH v Rio de Janeiro 2016.



Bez Žirkovej

Slovenky prehrali na šampionáte uplynulé štyri stretnutia a ak si chceli uchovať šancu na postup do štvrťfinále, museli Chorvátky bezpodmienečne zdolať. Nastúpili však bez kapitánky Zuzany Žirkovej, ktorá v sobotňajšom zápase utrpela zlomeninu nosu a zranenie jej nedovolilo nastúpiť.

Na snímke zranená slovenská reprezentantka Zuzana Žirková na lavičke počas zápasu nadstavbovej F-skupiny majstrovstiev Európy v basketbale žien Slovensko - Chorvátsko v maďarskom meste Győr 22. júna 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok


Tím spod Tatier ale absencia skúsenej rozohrávačky zomkla a duel mal od začiatku jednoznačný priebeh. Slovenky nastrieľali prvých desať bodov stretnutia, súperky sa v útoku po prvý raz presadili až v 5. minúte. Družstvu trénera Maroša Kováčika vychádzala najmä podkošová hra, keď 18 z 26 bodov Slovenska v úvodnej štvrtine zaznamenalo trio pivotiek Hruščáková, Jurčenková, Krč-Turbová. K nim sa postupne pridala veľmi dobre hrajúca Bálintová a skóre utešene narastalo v prospech tímu SR. V polovici druhej štvrtiny zaznamenali Slovenky šnúru siedmich bodov za sebou, po ktorej sa ujali vedenia 41:23 a bezradný kouč Chorvátiek Turič si musel zobrať oddychový čas. Nepomohlo, Jurčenková, ktorá po chýbajúcej Žirkovej prevzala pozíciu kapitánky, z následného útoku zvýšila po prvý raz v stretnutí na 20-bodový rozdiel. Po prvom polčase svietil na ukazovateli skóre stav 47:25 a o výsledku bolo prakticky rozhodnuté.

Srbsko nepomohlo

Po zmene strán sa suverénne hrajúcim Slovenkám podarilo náskok ešte zvýšiť, keď v 27. minúte viedli 60:36, čo bol dovtedy najvyšší rozdiel v skóre. Stalo sa tak aj napriek tomu, že tréneri po prvej štvrtine nechal z preventívnych dôvodov oddychovať Hruščákovú. Kouč Kováčik udržiaval v pravidelnej rotácii deväť hráčok, v závere sa na palubovku dostala aj Janoščíková. Tím spod Tatier mal pohodný náskok aj v poslednom dejstve a po konečnom hvizde ho čakalo päťhodinové čakanie na to, ako sa skončí večerný duel Srbsko - Litva.

F-skupina:

Slovensko - Chorvátsko 84:62 (47:25)


Najviac bodov: Bálintová 29, Toliverová 23, Hruščáková, Kiššová a Jurčenková po 8 - Sliškovičová 16, Ivankovičová 13, Tikvičová 10
štvrtiny: 26:16, 21:9, 18:24, 19:13

Ďalší výsledok:

Španielsko - Rusko 66:57 (38:21)
Srbsko - Litva 72:73 (40:37)

Priebežná tabuľka F-skupiny:
1. Španielsko 5 5 0 406:328 10*
2. Litva 5 3 2 371:367 8*
3. Rusko 5 3 2 366:320 8*
4. Srbsko 5 2 3 370:387 7*
5. SLOVENSKO 5 2 3 385:374 7
6. Chorvátsko 5 0 5 312:434 5
* - postup do štvrťfinále
.

hlasy po zápase:

Maroš Kováčik, tréner SR: "Do zápasu sme vstúpili naozaj dobre a koncentrovane, veľmi rýchlo sme išli do vedenia. Ťahala nás najmä dobrá obrana, súper dal za prvých šesť minút iba štyri body z hry, v tom spočíval základ úspechu. Trochu sme sa vytrápili v troch minútach druhého polčasu, no misky váh sme opäť naklonili na svoju stranu. Zuzke Žirkovej napravili kosť v nose a tri dni musí mať pokoj, aby nevznikla nejaká krvná zrazenina, resp. vôbec nemôže nosom dýchať. Čo bude ďalej, uvidíme."



Dominika Baburová, rozohrávačka SR: "Myslím si, že Chorvátky ničím neprekvapili. Hrali sme s nimi už v príprave, takže sme vedeli, čo máme čakať. Boli sme nachystané aj na ich útočné systémy. Prekvapilo nás možno to, že ich nastúpilo ešte menej, ako sme čakali, cez zápas sa zranili ďalšie, možno o to to bolo ľahšie. Čo sa týka večerného zápasu, za seba môžem povedať, že asi ho sledovať nebudem, mala by som nervy."



Marta Páleníková, krídelníčka SR: "Dôležitý bol vstup do zápasu, prvých šesť minút sme ich nepustili absolútne k ničomu. Postupne sa im rozohrali pivotky a tie naše nachytali nejaké fauly, takže ich trochu opatrnejšie bránili. Celý zápas však bolo jasne vidno, kto má réžiu vo svojich rukách. Výborný duel odohrala Barča Bálintová, ktorá namiesto Žira tím bodovo potiahla."

Lucia Krč-Turbová, pivotka SR: "Prvý polčas sme ťahali lepšie, v tom druhom sme boli v tej zóne také statické, nepadli nám všetky strely. Myslím si, že po zmene strán sa zápas už len dohrával. V druhom polčase sme urobili veľa chýb na doskoku, takže ak pôjdeme ďalej, musíme sa takých chýb vyvarovať. Najradšej by som večerný zápas ani nepozerala, nechám to na Pánu Bohu."



Barbora Bálintová, rozohrávačka SR, autorka 29 bodov: "Toľko bodov som dala naposledy v mládežníckych kategóriách. Chorvátky nemali dnes až takú silu, chýbali im zranené hráčky. Tréner mi už pred šampionátom hovoril, aby som zobrala väčšiu zodpovednosť na svoje plecia. Som rada, že to dnes vyšlo a že stále máme šancu na postup."
.

Na snímke vpravo Dominika Baburová(SR) a vľavo Ivana Tikvičová(Chorvátsko) v zápase nadstavbovej F-skupiny majstrovstiev Európy v basketbale žien Slovensko - Chorvátsko v maďarskom meste Győr 22. júna 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na snímke vľavo Kristi Toliverová (SR) a vpravo Iva Borovičová(Chorvátsko) v zápase nadstavbovej F-skupiny majstrovstiev Európy v basketbale žien Slovensko - Chorvátsko v maďarskom meste Győr 22. júna 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na snímke vpravo Romana Vyňuchalová (SR) a vľavo Iva Sliskovičová (Chorvátsko) v zápase nadstavbovej F-skupiny majstrovstiev Európy v basketbale žien Slovensko - Chorvátsko v maďarskom meste Győr 22. júna 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na snímke fanúšikovia Slovenska v hľadisku v zápase nadstavbovej F-skupiny majstrovstiev Európy v basketbale žien Slovensko - Chorvátsko v maďarskom meste Győr 22. júna 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok