Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Basketbal

Začína sa 70. ročník NBA, titul obhajuje Golden State

Na snímke Timofey Mozgov z Cleveland Cavaliers (vpravo) a Festus Ezeli z Golden State Warriors v prvom polčase šiesteho stretnutia finále play off zámorskej NBA v utorok 16. júna 2015 v Clevelande. Foto: TASR/AP/Tony Dejak

Sezóna NBA 2015/2016 sa začína zápasmi Atlanta Hawks - Detroit Pistons, Chicago Bulls - Cleveland Cavaliers a Golden State Warriors - New Orleans Pelicans v noci na stredu.

New York 27. októbra (TASR) - Úvodnými troma zápasmi odštartuje v noci na stredu jubilejný 70. ročník zámorskej NBA. Základná časť najkvalitnejšej basketbalovej ligy na svete potrvá do 13. apríla 2016, o tri dni neskôr budú na programe prvé súboje nadstavbovej časti. V polovici februára sa bude hrať tradičná All-Star exhibícia, najväčšie hviezdy bude tentoraz hostiť Air Canada Centre v Toronte.

Titul obhajuje Golden State Warriors. Mužstvo z kalifornského Oaklandu pred štyrmi mesiacmi zdolalo vo finále predchádzajúcej sezóny Cleveland Cavaliers 4:2 na zápasy a prvýkrát po 40 rokoch získalo majstrovský titul. Jadro tímu zostalo pokope a partia okolo MVP rozohrávača Stephena Curryho bude opäť patriť medzi favoritov súťaže. "Minulú sezónu ovplyvnili zranenia, mali sme aj šťastie. Ale titul sme si vybojovali a nikto nám ho nevezme. V novej sezóne chceme dokázať, že to nebola náhoda," povedal pred štartom ligy Curry, ktorého v ročníku 2014/2015 vyhlásili za najužitočnejšieho hráča. Golden State titulom zavŕšilo najlepšiu sezónu v klubovej histórii. Dominovalo už v základnej časti - v nej našlo premožiteľa len v pätnástich z 82 stretnutí. Vytvorilo klubové maximá v počte víťazstiev (67), domácich triumfov (39) i úspechov na palubovkách súperov (28). Na ceste za titulom dosiahlo v play off bilanciu 16-5. Veľkú zásluhu mal na tom aj tréner Steve Kerr. Majstrovský primát vyhral hneď vo svojej premiérovej sezóne ako hlavný kouč. "Nadchádzajúca sezóna bude veľmi náročná. Súperi už budú vedieť, čo môžu od nás očakávať. My však máme kvalitu a chceme to ukázať na palubovke. Hráči sú o rok skúsenejší, verím v ďalšiu úspešnú sezónu," nechal sa počuť Kerr.

Hlavnými rivalmi Warriors budú v silnejšej Západnej konferencii tímy Oklahoma City Thunder a San Antonio Spurs. Dres Thunder si opäť oblečie Kevin Durant, elitný krídelník vynechal v minulej sezóne 55 zápasov pre problémy s chodidlom. Russell Westbrook hral počas absencie svojej útočnej dvojičky výborne, v spolupráci s podkošovou oporou Sergom Ibakom môže Oklahoma opäť pomýšlať na najvyššie priečky. Nový tréner Billy Donovan bude chcieť napodobniť Kerra a získať titul hneď v prvej sezóne. "Ak zostaneme zdraví, tak áno, patríme medzi favoritov. Ale sezóna je dlhá, stať sa môže všeličo. Každopádne sme pripravení ísť za svojím cieľom," uviedol Donovan.

Spurs počas leta ulovili najväčšiu rybu v prestupovom rybníku, z Portlandu do San Antonia sa sťahoval LaMarcus Aldridge. Jeden z najlepších pivotov v súťaži bude hrať v jednom tíme so svojím idolom Timom Duncanom. "Stále tomu nemôžem uveriť, že s ním budem v jednom mužstve. Vždy som chcel byť ako on - najlepší power forward v súťaži. Verím, že naša spolupráca bude fungovať," povedala o Duncanovi nová texaská posila.

Východnej konferencii by mal opäť kraľovať Cleveland Cavaliers. Mužstvo vedené najlepším hráčom súťaže LeBronom Jamesom vo finále ťahalo za kratší koniec proti Warriors aj kvôli tomu, že pre rôzne zdravotné problémy prišlo o dôležitých hráčov. Najskôr sa zranil Anderson Varejao, potom Kevin Love a v závere play off aj kľúčový rozohrávač Kyrie Irving. "Je jasné, že s nimi by finále bolo o niečo inom. Nehovorím, že by sme určite vyhrali, ale bolo by to iné. Verím, že smolu na zranenia sme si vyčerpali na niekoľko sezón dopredu. Chceme opäť do boja o titul," burcoval James.

Úhlavným konkurentom Cavaliers na Východe bude Chicago. Aj Bulls majú nového trénera, Toma Thibodeaua nahradil Fred Hoiberg, ktorý päť rokov viedol Iowu State v univerzitnej NCAA. K dispozícii bude aj rozohrávač Derrick Rose, hoci smola na zranenia prenasledovala MVP z roku 2001 aj počas letnej prestávky. Na tréningu utrpel zlomeninu očného oblúka a vynechal veľkú časť prípravy. Vo "veternom meste" si veľa sľubujú od Jimmyho Butlera, ktorý bol v minulej sezóne hráčom s najväčším zlepšením. Bulls pomôže aj najlepší hráč letných majstrovstiev Európy Pau Gasol, španielsky veterán svojimi výkonmi na EuroBasket 2015 zatienil aj mladších kolegov.

Udalosťou nového ročníka bude aj návrat Kobeho Bryanta. Hrajúca legenda Los Angeles Lakers sa vystrábila zo zranení a svojmu klubu chce na záver kariéry pomôcť sa dostať z mizérie. Dynastia zo začiatku 21. storočia obsadila v minulej sezóne s bilanciou 21 výhier, 61 prehier v Západnej konferencie predposledné 14. miesto. "Pre Lakers nie sú takéto výsledky dôstojné. Všetci sa budeme musieť usilovať, aby sme klub vrátili do pozícií, na ktorých bol," povedal Bryant, ktorý pre podlomené zdravie odohral za dve predchádzajúce sezóny spolu len 41 duelov.

Sezóna NBA 2015/2016 sa začína zápasmi Atlanta Hawks - Detroit Pistons, Chicago Bulls - Cleveland Cavaliers a Golden State Warriors - New Orleans Pelicans v noci na stredu.