Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Basketbalista Tomáš Mrviš prišiel o obličku

Tomáš Mrviš (vľavo) Foto: TASR - Michal Svítok

Vážne zranenie utrpel v úvode stredajšieho zápasu najvyššej ligy svojho Interu Bratislava na palubovke Komárna (90:95).

Bratislava 28. januára (TASR) - Slovenský basketbalový reprezentant Tomáš Mrviš prišiel o obličku. Vážne zranenie utrpel v úvode stredajšieho zápasu najvyššej ligy svojho Interu Bratislava na palubovke Komárna (90:95).

Incident sa odohral v 7. minúte duelu, keď sa Mrviš pod vlastným košom pokúsil zastaviť domáceho rozohrávača T. J. Bannistera. "Ten ho vo výskoku zasiahol kolenom do brucha. Proti Tomášovi rozhodcovia odpískali faul, no to už sotva vnímal, keďže sa vo veľkých bolestiach zvíjal na palubovke. Po zhruba dvoch minútach sa postavil a za asistencie maséra Adama Bayera s ťažkosťami odkráčal do šatne," informovala oficiálna stránka "žlto-čiernych".

Vedenie klubu okamžite kontaktovalo špecialistov, no tí mohli už len konštatovať veľmi vážny stav. Hráč musel ísť na operáciu, ktorá trvala do pol tretej ráno. Mrviš prišiel o obličku. "Celá dolná časť obličky bola rozdrvená na dreň. V okolí bolo pomerne veľa krvi. Celý ten priebeh, čo sa udialo po úraze - Tomáš mal veľké bolesti, opakovane zvracal a kým došiel do nemocnice, postihlo ho niekoľko kolapsových stavov – svedčí o veľkom násilí, ktoré pôsobilo na obličku," povedal klubový lekár Richard Demovič, inak úrazový chirurg, ktorý bol aj pri operácii.

"Oblička je dobre chránená. Ako športovec má pevnú brušnú stenu. Určite tam boli reflexné protiopatrenia s napätím svalov. Takže bol 'dobre' trafený, ale hlavne bol zasiahnutý veľkou energiou. Prudkým, rýchlym úderom. Obličky sú párový orgán. Telo dokáže efektívne fungovať aj s jednou obličkou. Sú darcovia, ktorí za života darujú obličku, takisto pacienti po transplantácii, ktorí taktiež žijú len s jednou. Takže perspektíva z pohľadu bežného života problematická obvykle nebýva," dodal lekár.