Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Basketbal

Good Angels nastúpia proti Galatasarayu s najnovšou posilou

Nová posila Good Angels Košice Shenise Johnsonová Foto: Teraz.sk/Good Angels Košice

Hráčky dvanásťnásobného slovenského majstra sa pokúsia navýšiť svoj bodový zisk v A-skupine Euroligy už v stredajšom zápase, k čomu by im mohla pomôcť aj Shenise Johnsonová.

Košice 26. októbra (TASR) - Basketbalistky Good Angels Košice v stredu nastúpia na svoj tretí zápas v Eurolige, keď v domácej Angels aréne privítajú Galatasaray Istanbul. Hráčky dvanásťnásobného slovenského majstra sa pokúsia navýšiť svoj bodový zisk v A-skupine, k čomu by im mohla pomôcť aj najnovšia posila Shenise Johnsonová.

Premiéra proti Banskej Bystrici

Tá sa ku košickému tímu pripojila v závere minulého týždňa a prvýkrát sa v novom drese predstavila v extraligovom zápase. Proti Banskej Bystrici zaznamenala 11 bodov a podľa slov trénera Maroša Kováčika naznačila, že bude skutočnou posilou. "Už v zápase proti Banskej Bystrici ukázala, že je to hráčka vysokých kvalít, ktorá môže hrať na viacerých pozíciách. Výborne pracuje s loptou a môže byť prospešná aj v rozohrávke. Často sme ju mohli vidieť v Európe a aj vo WNBA a dúfame, že sa jej bude dariť aj u nás," poznamenal tréner Kováčik na adresu 24-ročnej Američanky. "Počas zápasu, ktorý som odohrala, sme so spoluhráčkami veľmi dobre komunikovali a to je dôležité. Doteraz som z tohto tímu poznala iba Crystal Langehornovú a mená ostatných spoluhráčok sa stále učím," uviedla Johnsonová po prvom tréningu s košickým družstvom.

Tréner slovenského majstra je rád, že má svoj tím konečne pokope. Na pondelňajších tréningoch síce nemohol počítať s Langehornovou, no skúsená Američanka by v stredajšom zápase proti Galatasarayu nemala chýbať. "Nemalo by to byť nič vážne. Máme prísľub od lekárov, že ju dajú do poriadku, pretože to by bola citeľná strata," uvedomuje si košický kormidelník.

Galatasaray poznáme

Trénerský štáb slovenského majstra má zvyčajne dobrý prehľad o najbližšom súperovi. Inak tomu nie je ani v prípade Galatasarayu Istanbul. "Tím sa v porovnaní s minulou sezónou veľmi nezmenil. Zloženie kádra je takmer rovnaké, rovnaký je aj tréner, ktorý má tú istú filozofiu. Družstvo sa prezentuje tvrdou obranou, vďaka ktorej dostáva málo bodov. Nehrajú basketbal, v ktorom by sa veľmi naháňali, skôr spomaľujú hru a zapĺňajú trestné územia. V ich zápasoch nepadá veľa bodov, a to očakávame aj v stredu. Os okolo hráčok ako Dubljevičová a Martinezová ostala. Prišla k nim Peťa Kulichová, ktorá pôsobila aj u nás a získali aj veľkú posilu v rozohrávačke Isil Albenovej. Tu by už s nimi mala byť aj Lynetta Kizerová, ktorá bola aj u nás. Uvidíme, v akej zostave napokon nastúpia," poznamenal tréner Good Angels Maroš Kováčik.

Z vlastných trénerských skúseností pozná viacero hráčok stredajšieho súpera. "Je to väčšia výhoda pre trénera, než pre hráčky. Hráčka svoj spôsob hry z roka na rok nezmení a snaží sa presadiť svojimi typickými prvkami. Pre trénerov je to ľahšie," povedal Kováčik.

Jedna výhra a jedna prehra

Košičanky majú zatiaľ za sebou dva euroligové zápasy. V tohtoročnej premiére dokázali na domácej palubovke presvedčivo zdolať španielsku Salamancu (66:47), no na palubovke favorizovaného Fenerbahce Istanbul minulú stredu prehrali o 17 bodov (45:62). Aj druhý turecký celok bude v pozícii favorita, slovenský tím by však pred vlastnými fanúšikmi rád prekvapil. "Veríme, že to vyjde. Na domácej palubovke sme silnejšie než vonku a verím, že dokážeme tohto favorita prekvapiť. Hostky budú určite nepríjemné. Myslím si však, že keď pristúpime k zápasu zodpovedne a budeme hrať dobre v útoku aj v obrane, tak môžeme byť úspešné," poznamenala Barbora Bálintová, podľa ktorej sa príchodom americkej posily ešte viac zlepšila nálada v družstve. "Shenise medzi nás zapadla veľmi dobre. Je to usmievavá baba, ktorá sa nikdy neprestane smiať. Jej príchodom máme na tréningu ešte viac zábavy," dodala Bálintová.

Najbližší program Good Angels Košice v základnej A-skupine EL: 28. októbra: Good Angels Košice - Galatasaray Istanbul /17.45/

Priebežná tabuľka A-skupiny:

1. Dinamo Kursk 2 1 1 127:102 3
2. Lille Métropole 2 1 1 127:116 3
3. Avenida Salamanca 2 1 1 119:115 3
4. GOOD ANGELS KOŠICE 2 1 1 111:109 3
5. Galatasaray Istanbul 2 1 1 120:130 3
6. Fenerbahce Istanbul 2 1 1 102:117 3
7. Famila Schio 1 1 0 75:58 2
8. Uniqa Šopron 1 0 1 44:78 1