Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Basketbalový titul obhajuje Komárno, favoritom Inter

Na snímke vrchný riaditeľ Slovenskej basketbalovej ligy (SBL) Peter Mičuda Foto: TASR/Michal Svítok

Bratislava 2. októbra (TASR) - Úvodnými zápasmi sa počas víkendu začne 24. ročník extraligy basketbalistov, ktorá rovnako ako v minulej sezóne ponesie názov Eurovia Slovenská basketbalová liga (SBL). Titul bude obhajovať MBK Rieker Com Therm Komárno, nováčikom súťaže je tím KB Košice. Najvýraznejšia zmena v porovnaní s uplynulým ročníkom sa týka počtu štartujúcich. Do súťaže sa prihlásilo deväť účastníkov, z finančných dôvodov sa extraligový basketbal nebude hrať v Banskej Bystrici a Handlovej. V prípade Handlovej by malo ísť iba o jednoročnú pauzu, keďže vedenie klubu oznámilo, že po rekonštrukcii palubovky chce v SBL štartovať opäť v sezóne 2016/2017. "Nie sme úplne najšťastnejší z toho, že v lige bude iba deväť tímov. Na začiatku sme sa tešili, že ich bude jedenásť. Handlová si však kúpila divokú kartu pred ďalšiu sezónu, takže verím, že to budúci rok zaokrúhlime na desať. To je podľa mňa ideálny počet klubov na slovenské podmienky. Chceme, aby v novej sezóne prišlo do hál čo najviac divákov a aby úroveň súťaže rástla," uviedol pred štartom novej sezóny vrchný riaditeľ SBL Peter Mičuda.

Zástupcovia klubov a vedenie Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) sa počas leta dohodli na nových pravidlách, ktoré určujú predpísaný počet domácich hráčoch v jednotlivých tímoch. Každé mužstvo bude musieť mať na súpiske pre daný zápas šesť Slovákov, z toho minimálne jeden musí byť na palubovke. "Veríme, že toto pravidlo pomôže rozvoju slovenského basketbalu. Domáci hráči dostanú priestor i šancu a už bude len na nich, ako s ňou naložia. Chceme hráčov vychovávať nielen pre klubovú úroveň, ale aj pre potreby reprezentácie," dodal Mičuda. SBA na stretnutí s novinármi reprezentoval jej generálny sekretár Ľubomír Ryšavý. "Kluby si v uplynulej sezóne riadili súťaž prvýkrát sami. Z našej strany s tým vládla spokojnosť, kluby mali určitú autonómnosť a my sme boli o všetkom informovaní. Takže môžem povedať, že vznik SBL splnil účel," konštatoval. Novinkou v nadchádzajúcej sezóne bude aj účinkovanie slovenských klubov v pohárovej Európe. Šampión z Komárna a BK Inter Bratislava ako víťaz Slovenského pohára využili možnosť a budú štartovať vo FIBA Europe Cupe, vicemajster z Prievidze a Levickí Patrioti sa predstavia v Alpskoadriatickom pohári.
"Sme radi, že sa kluby pre niečo také rozhodli. Je to veľmi dobrá propagácia slovenského basketbalu i samotných hráčov. Konfrontácia so zahraničnými súpermi je potrebná, som presvedčený, že kluby budú z toho v budúcnosti profitovať," dodal Ryšavý. Podľa prognóz sa o titul v domácej súťaži popasuje trojica Komárno, Prievidza a Inter. Komárno po úspešnej sezóne opustili dvaja hlavní strojcovia majstrovského úspechu tréner Miljan Čurovič a americký tvorca hry TJ Bannister. Čurovič zamieril do konkurenčnej Prievidze a Bannister ako najužitočnejší hráč uplynulého ročníka posilnil Inter. Práve Bratislavčania najhlasnejšie oznamujú útok na titul. Po triumfoch v rokoch 2013 a 2014 obsadili v zatiaľ poslednej edícii extraligy tretie miesto, s čím neboli spokojní. Aj preto na Pasienky prilákali Radoslava Rančíka, päťnásobný najlepší basketbalista Slovenska sa v jednom tíme opäť stretne so svojím starším bratom Martinom. Klub angažoval aj slovenského reprezentanta Tomáša Mrviša či trojicu legionárov Saša Jankovič, Goran Bulatovič, Miljan Rakič.

Nový tréner Branko Maksimovič, ktorý polovicu minulej sezóny viedol Handlovú, pozíciu Interu ako favorita nespochybnil. "Vieme, že na papieri máme najsilnejšie mužstvo na Slovensku. Ale musíme to dokázať aj na palubovke. Počas prípravných turnajoch sme si dokázali, že vieme hrať vyrovnanú partiu aj s európskymi mužstvami. Doma chceme vyhrať titul, v pohárovej súťaži urobiť ďalší krok na európskej úrovni. Verím, že ako tím to dokážeme," naznačil ambície Interu jeho kouč. Zápasy SBL 2015/2016 uvidia aj televízni diváci prostredníctvom SlovakSport TV, súkromná stanica by mala vysielať priame prenosy každú stredu.

SBL 2015/16 - program 1. kola
sobota 3. októbra
BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - KB Košice (18.00 h)
BC Prievidza - MBK Rieker Com Therm Komárno (18.00)
Levickí Patrioti - MBK SPU Nitra (18.00)
nedeľa 4. októbra
BK Inter Bratislava - BK Iskra Svit (18.00)
VŠEMvs Karlovka Bratislava - voľno

Prehľad majstrov SR:
1992/93 BK Davay Pezinok
1993/94 BC Prievidza
1994/95 BC Prievidza
1995/96 BK Inter Slovnaft Bratislava
1996/97 BK Slovakofarma Pezinok
1997/98 BK Slovakofarma Pezinok
1998/99 BK Slovakofarma Pezinok
1999/00 BK Slovakofarma Pezinok
2000/01 BK Slovakofarma Pezinok
2001/02 BK Slovakofarma Pezinok
2002/03 BK Chemosvit Svit
2003/04 E.S.O. Lučenec
2004/05 K-CERO SPU Nitra
2005/06 E.S.O. Lučenec
2006/07 Slávia TU Košice
2007/08 BC Skanska Pezinok
2008/09 BK AX SPU Nitra
2009/10 AB Cosmetics Pezinok
2010/11 BK Astrum Levice
2011/12 BC Prievidza
2012/13 BK Inter Incheba Bratislava
2013/14 BK Inter Incheba Bratislava
2014/15 MBK Rieker Com Therm Komárno