Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Basketbal

Kováčika potešil triumf Košíc, no priznal: Ešte to nie je ideálne

Na archívnej snímke tréner Good Angels Košice Maroš Kováčik Foto: TASR/Milan Kapusta

Tréner Good Angels nešetril slovami chvály na hru v obrane i v útoku, no videl v hre svojho družstva aj nedostatky.

Košice 15. októbra (TASR) - Basketbalistkám Good Angels Košice vyšiel vstup do Európskej ligy ideálne. Tréner Maroš Kováčik ocenil najmä výborne zvládnutý prvý polčas, ktorý bol základom presvedčivého víťazstva 66:47 nad Salamancou. Podľa slov kormidelníka Košičaniek však ešte nie je jeho tím v optimálnej forme.

Kováčik nešetril slovami chvály na hru v obrane i v útoku, no videl v hre svojho družstva aj nedostatky. "Nechcem, aby to teraz vyznelo smiešne, no treba priznať, že naša forma nie je ešte taká, aká by mala byť. Preto ma teší, že najmä po mentálnej stránke sme výborne zvládli prvý polčas. Dievčatá vstúpili do zápasu perfektne a to bol kľúč k úspechu," poznamenal košický kouč. Jeho zverenky zaznamenali v prvom polčase 43 bodov a prezentovali sa dôslednou hrou v obrane i vysokou úspešnosťou streľby. "V uplynulých zápasoch sme mali problémy s tým, že sme si loptu neposúvali dostatočne rýchlo a nevedeli sme sa dostať k strelám z otvoreného priestoru. Proti Salamance si to hráčky vzali k srdcu a bolo to vidno. Mali sme veľa otvorených striel, pri ktorých stúpa percentuálna úspešnosť streľby. Druhý polčas už z našej strany nebol v ofenzíve taký kvalitný, no držala nás obrana. Som veľmi rád za úspešný vstup do náročnej Euroligy," dodal Kováčik.

Ako ukázal vývoj zápasu, Salamanca bola pre Košičanky vhodným súperom na štart do nového ročníka prestížnej súťaže. Španielsky vicemajster napokon nepredviedol ideálny výkon, čo priznala aj líderka košického tímu Zuzana Žirková. "Toto družstvo má na to, aby hralo úplne iný basketbal. Našťastie to však dnes neukázali," poznamenala skúsená rozohrávačka.

Víťazstvo Košičaniek je o to cennejšie, že tím má za sebou náročnú prípravu plnú cestovania a zápasov proti viacerým silným súperom. "Niekto to možno podcení, no naša príprava bola naozaj ťažká. Pred prvým zápasom v Eurolige sme odohrali trinásť zápasov. Veľa sme cestovali a mali sme aj blok, kedy sme neboli doma jedenásť dní. To všetko na dievčatá vplýva a vytvára tlak i únavu. Preto sme sa trochu aj báli pomenovať, kde sa vlastne herne nachádzame. Dva dni pred zápasom so Salamancou sme nešli na dno síl, ale skôr sme regenerovali. Dievčatá sa nám za to odmenili krásnym výkonom," pochvaľoval si Kováčik.

V košickom tíme ešte očakávajú príchod Američanky Shenise Johnsonovej, ktorá v noci na štvrtok neuspela s Indianou v rozhodujúcom zápase finálovej série WNBA s Minnesotou. O niekoľko dní by už mala pricestovať do Košíc. "Budeme musieť zapracovávať do systému novú hráčku, ktorá tu ešte nebola. To nie je Crystal Langhorneová, ktorá tu bola a ktorej to stačí načmárať niekam na bok autobusu a pochopí to. Bude sa musieť prispôsobiť tomu, čo chceme my tréneri. Nejaké informácie však bude mať už pred príchode," poznamenal tréner Maroš Kováčik k príchodu päťky draftu WNBA z roku 2012.

Najbližší rogram Good Angels Košice v Eurolige:
2. kolo, 21. októbra 2015, 19.00: Fenerbahce Istanbul (Tur.) – Good Angels
3. kolo: 28. októbra 2015, 17.45: Good Angels – Galatasaray Istanbul (Tur.)
4. kolo: 4. novembra 2015, 17.00: Dinamo Kursk (Rus.) – Good Angels
5. kolo: 11. novembra 2015, 17.45: Good Angels – Famila Schio (Tal.)