Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Basketbal

Good Angels napokon aj v EEWBL, novou hráčkou je Baburová

Na snímke Dominika Baburová, ktorá posilní košický tím Good Angels. Foto: TASR - Branislav Račko

V EEWBL sa okrem Košičaniek predstavia aj Dinamo Moskva či turecký celok Istanbul Universitesi, ktorí by mali patriť k najväčším favoritom ligy.

Košice 4. augusta (TASR) - Basketbalový tím Good Angels sa už formuje a k jadru vlaňajšieho kádra pribudlo niekoľko nových posíl. Novinkou z kuchyne trinásťnásobného slovenského majstra je skutočnosť, že Good Angels sa v sezóne 2016/2017 predstavia nielen v domácej extralige a v Európskom pohári FIBA, ale aj v novej Východoeurópskej ženskej basketbalovej lige (EEWBL).

Hoci bude Euroliga tentoraz bez Good Angels, fanúšikovia košického tímu o kvalitný ženský basketbal neprídu. Zverenky Petra Jankoviča, ktorý počas minulej sezóny nahradil Maroša Kováčika, sa predstavia v štyroch súťažiach, pričom dve z nich sú medzinárodné.

"Môžem potvrdiť, že v nasledujúcej sezóne budeme hrať v troch súťažiach a prihlášku sme podali aj do Slovenského pohára, no v tejto súťaži ešte musíme vyriešiť kolíziu termínov. Prihlásili sme sa do novej súťaže, ktorá vznikla minulý rok, ktorej názov je Východoeurópska ženská basketbalová liga (EEWBL). V EEWBL je dvanásť družstiev. Síce nehráme Euroligu, ale naši súperi v EEWBL budú mať euroligovú kvalitu a výborné kádre," uviedol generálny manažér Good Angels Daniel Jendrichovský.

V EEWBL sa okrem Košičaniek predstavia aj Dinamo Moskva či turecký celok Istanbul Universitesi, ktorí by mali patriť k najväčším favoritom ligy. Východoeurópska basketbalová liga bola pre košický klub lákavá aj pre svoj hrací formát. Hrať sa bude turnajovým spôsobom, pričom finálový turnaj usporiada práve košický klub.

Trinásťnásobný slovenský majster sa v D-skupine Európskeho pohára FIBA stretne s maďarským družstvom Aluinvent DVTK Miškovec gréckym Olympiakosom Pireus a jedným z dvojice tureckých kvalifikantov Yakin Dogu Istanbul, resp. Istanbul Universitesi. S druhým menovaným by sa tak stretol aj v EEWBL.

"Pre mňa je šokom, že Olympiakos Pireus takpovediac vstal z mŕtvych. Smerujú tam viaceré výborné hráčky, vrátane Lynetty Kizer, ktorá hrala aj u nás. Na jednej strane ma teší, že budeme mať silných súperov, na druhej to znamená, že boj o dve postupové miesta bude veľmi zaujímavý," poznamenal Daniel Jendrichovský.

V hráčskom kádri nenastalo po minulej sezóne veľa zmien. Tréner Peter Jankovič nahradil Maroša Kováčika už v závere minulého ročníka a aj dvojica Američaniek odišla už po účinkovaní v EP FIBA. Po sezóne 2015/2016 skončila Žofia Hruščáková a Martina Kiššová sa rozhodla ukončiť kariéru.

"Som rád, že v našom kádri nenastalo veľa zmien. Niektoré odchody ma síce prekvapili a bol by som rád, keby k nim nedošlo, ale jednotlivé hráčky k tomu viedla neistota, ktorá tu nejaký čas bola. Podarilo sa nám udržať Teju Oblakovú, ktorá u nás odohrala dve sezóny, počas ktorých spravila veľký pokrok a pri skladbe družstva bolo pre nás kľúčové si ju udržať," uviedol Daniel Jendrichovský s tým, že odchádzajúce hráčky vedenie klubu nahradí novými posilami.

"Jednou z nich je austrálska reprezentantka Rebecca Allenová, ktorá pôsobí v New York Liberty. Je to vysoké krídlo, ktoré by malo vytvoriť s Luciou Kupčíkovou dvojicu na pozíciu číslo tri. Naša posila z Ružomberka Dominika Baburová by mala hrať s Tejou Oblakovou na pozícii č. 2. Jediným otáznikom je zámorská hráčka na pozícii číslo štyri. Boli by sme radi, keby sa k nám pripojila čo najskôr," poznamenal Jendrichovský.

S pomerne nízkym počtom zmien v kádri je spokojný aj tréner Peter Jankovič. "Nenastalo veľa zmien. Dôležité je, že zostali dve kľúčové hráčky - Zuzka Žirková a Teja Oblaková. Som takisto rád, že sa nám podarilo stiahnuť Dominiku Baburovú do Košíc," uviedol Jankovič, ktorého asistentom bude Radko Dvorščák.