Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Basketbal

Slovenskí basketbalisti odštartovali prípravu na predkvalifikáciu ME

Na snímke tréner mužskej basketbalovej reprezentácie Slovenska Žan Tabak (vpravo) a asistent mužskej basketbalovej reprezentácie Slovenska Alberto Blanco Vila počas tlačovej konferencie pred predkvalifikáciou majstrovstiev Európy 2. júla 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Oproti pôvodnej širšej nominácii z mája prišlo k niekoľkým vynúteným zmenám.

Bratislava 2. júla (TASR) – Slovenská basketbalová reprezentácia mužov v utorok oficiálne odštartovala prípravu na augustovú predkvalifikáciu majstrovstiev Európy 2021. Pod vedením nového kouča Žana Tabaka sa tak stalo v bratislavskej Eurovia aréne, na úvod sa mu hlásila jedenástka reprezentantov.

Oproti pôvodnej širšej nominácii z mája prišlo k niekoľkým vynúteným zmenám. Z rôznych dôvodov sa ospravedlnili Stanislav Baldovský, Martin Bachan, Marek Doležaj, Pavol Lošonský, Boris Bojanovský a Marek Jašš. "Paradox je, že táto situácia sa nám stáva pravidelne každý rok, keď sa nám nepodarí zložiť celé družstvo tak, ako si predstavujeme,“ povedal pre TASR asistent trénera Peter Torda.

"My, Slováci, to berieme vždy trochu inak, rozmýšľame nad tým. Tréneri ako Ivan Rudež a Žan Tabak pracujú s tým, čo majú. Samozrejme, nie je to príjemné, vieme si predstaviť, že by tu boli iní hráči. Tí hráči, ktorí tu sú, tak dávajú do tréningu všetko. Nezostáva nám nič iné, len pracovať s tým, čo máme. Plakať nám nepomôže. Oproti predchádzajúcim kvalifikáciám máme menej času," tvrdí Torda. Realizačný tím povolal do družstva ako náhradníkov Adama Antoniho a Jaroslava Musila.

Slováci odohrajú pred predkvalifikáciou osem prípravných zápasov, z toho štyri pred domácim publikom. Najskôr si zmerajú sily s reprezentačným tímom Slovenska do 20 rokov (za zatvorenými dverami), následne sú na programe dvojzápasy s Írskom a Kosovom. Všetko zakončí medzinárodný turnaj v Portugalsku, okrem tamojšieho výberu budú súpermi Dánsko a Irán. "Kosovo odohralo veľmi dobrú kvalifikáciu o postup na majstrovstvá sveta. Nejakým nešťastím sa im tam nepodarilo postúpiť. Írsko berieme ako súpera na rozohranie, chceme aj my vidieť, ako to všetko bude fungovať a postupne pracovať na ďalších veciach. Pre nás je každá takáto konfrontácia veľmi dobrá, hlavne pre hráčov," vyjadril sa Torda ku kvalite súperov v príprave.

V auguste je už na programe predkvalifikácia, v F-skupine si Slovensko zmeria sily s Cyprom a Rumunskom. Postupový kľúč je neúprosný, ďalej ide iba víťaz skupiny, pre ostatných to môže byť na dlhú dobu posledná oficiálna konfrontácia na medzinárodnej scéne. "Pôjdeme do predkvalifikácie s tým, že chceme urobiť všetko najlepšie, odohrať ju na sto percent a byť úspešní. Nechceme dopustiť, aby sa tu najbližšie dva roky nič nehralo. Vieme o tlaku, že táto možnosť tu je. Cyprus hral na šampionáte malých krajín v Čiernej Hore. Máme odtiaľ stiahnuté zápasy. Máme aj posledné kvalifikačné duely Rumunska a budeme hľadať zápasy, ktoré budú hrať v tejto prípravnej fáze,“ dodal asistent trénera reprezentácie Slovenska.

Nominácia Slovenska na predkvalifikáciu ME 2021:



Rozohrávači: Dalibor Hlivák, Mário Ihring (obaja BK Inter Bratislava), Andre Jones (Leonis Rím/Tal.), Šimon Krajčovič (BK Levickí Patrioti)

Krídelníci:
Adam Antoni, Richard Körner (obaja BC Prievidza), David Abrhám (BK Inter Bratislava), Tomáš Mrviš (MBK Handlová), Jaroslav Musil (Cestistica Barletta/Tal.)

Pivoti: Michal Baťka, Michael Fusek (obaja BK Inter Bratislava), Vladimír Brodziansky (Obradoiro CAB/Šp.), Viktor Juríček (BK Levickí Patrioti),

Realizačný tím: Žan Tabak – hlavný tréner, Alberto Blanco Vila, Peter Torda – asistenti trénera, Jakub Chudý – kondičný tréner, Richard Demovič – lekár, Miroslav Páleník – vedúci družstva



Program prípravných zápasov Slovenska:


12. a 13. júla o 18.00 h: Slovensko – Írsko (Bratislava, Eurovia aréna)

20. a 21. júla o 18.00 h: Slovensko – Kosovo (Bratislava, Eurovia aréna)

26. – 28. júla: medzinárodný turnaj v Portugalsku (SLOVENSKO, Portugalsko, Dánsko, Irán)

Program Slovenska v treťom kole predkvalifikácie ME 2021:

3. augusta o 20.00 h: Slovensko – Cyprus (Bratislava, Eurovia aréna)

10. augusta o 19.00 h: Rumunsko – Slovensko (Ploješť)

14. augusta o 19.00 h: Cyprus – Slovensko (Nikózia)

21. augusta o 20.00 h: Slovensko – Rumunsko (Bratislava, Eurovia aréna)