Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Najlepší slovenský basketbalista 20. storočia oslavuje 60. narodeniny

Na archívnej snímke slovenská basketbalová legenda Stanislav Kropilák. Foto: TASR - Martin Baumann

S výškou 208 cm bol Stanislav Kropilák 13 rokov dôležitým členom československej reprezentácie.

Bratislava 10. júna (TASR) - Patril medzi najlepších basketbalistov Európy a zároveň medzi širšiu svetovú špičku. Má tri cenné kovy z ME a zahral si aj proti Michaelovi Jordanovi. V súčasnosti velí bratislavskému Interu, s ktorým chce v budúcej sezóne získať titul. Najlepší slovenský basketbalista 20. storočia Stanislav Kropilák v stredu oslavuje 60. narodeniny.

Zo začiatku poloprofesionálne plával, okrem toho sa venoval lyžovaniu, prezývku Kily dostal po francúzskom lyžiarovi Jeanovi-Claudeovi Killym. "Plával som štyri roky a vyzeralo to tak, že mi to pôjde a že v tom môžem niečo dosiahnuť. Lenže potom som trošku vyrástol a bol záujem od trénerov basketbalu, ktorí ma začali lákať. Tak som išiel na Sláviu SVŠT, kde som začínal u juniorov a postupne som cez mužov prešiel až do Interu," povedal v rozhovore pre TASR. V žlto-čiernom drese získal štyri československé tituly, piaty pridal ako člen Rudej Hvězdy Pardubice, kde bol na vojenskej službe. Najviac ho tešil premiérový primát. "Určite si najviac cením prvý, pretože to bolo po dlhom čase niečo fantastické. Bratislava tým žila, na zápasy chodilo veľa ľudí. Vlastne sme boli ešte mladí, ja som mal asi 24 rokov. Bolo to proste prvé, najkrajšie a spontánne."

Na archívnej snímke slovenská basketbalová legenda Stanislav Kropilák
Foto: TASR - Martin Baumann


S výškou 208 cm bol 13 rokov dôležitým členom československej reprezentácie. Má dve bronzové a jednu striebornú medailu z európskych šampionátov. Druhý najcennejší kov získal v Stuttgarte 1985, kde národný tím vtedy prehral vo finále s hviezdnym tímom ZSSR. "Tým, že sme boli majstri, tak sme sa viacerí dostali do reprezentácie a začali sme žať aj veľké úspechy. Dve bronzové medaily a potom tretia strieborná v Nemecku v roku 1985, to bolo vyložene vyvrcholenie. Boli tam už aj starší hráči, viacerí mali cez tridsať. Do Stuttgartu sme išli s tým, že je to naša posledná šanca niečo dosiahnuť. Všetci nás brali už ako starých pánov a my sme prekvapili a získali striebro. Pred finále sme zdolali Španielov aj Juhosláviu a už to boli fantastické úspechy. V boji o zlato nás čakal Sovietsky zväz s fantastickým Arvydasom Sabonisom a takými hráčmi, že sme viac menej nemali šancu." Kropilák štartoval aj na dvoch svetových šampionátoch a dvoch olympiádach. Až pätnásťkrát sa objavil vo výbere starého kontinentu. "Každý zápas v európskom výbere bol fantastický. Taký zážitok, že sa to ani nedá opísať. Ja som si to v tom čase ani poriadne neuvedomoval, že som hrával s najlepšími hráčmi Európy, to sú legendy. V tom čase som to bral normálne, lebo aj my sme patrili medzi špicu."

Postavil sa aj proti najlepšiemu hráčovi planéty, turnaj sa hral pri príležitosti 50. výročia založenia Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Michael Jordan vtedy reprezentoval výber Ameriky, mal iba 19 rokov a bol na začiatku svojej kariéry. "Vtedy ešte tak nežiaril, no bolo vidieť, že niečo vie. Už vtedy ukázal fantastický ťah na kôš a takisto fantasticky skákal. Bolo vidieť, že to je obrovský talent, že z neho niečo bude. Ja som bol špecialista na blokovanie a raz sa mi ho podarilo bloknúť. Tak si teraz môžem povedať, že som blokol Jordana."

V súčasnosti šéfuje BK Inter Bratislava vo funkcii prezidenta. Mužstvo z Pasienkov po tituloch v rokoch 2013 a 2014 obsadilo v uplynulej sezóne tretie miesto, jedinou útechou mohol byť triumf v Slovenskom pohári. Interisti aktuálne zbroja, ani nie mesiac po skončení sezóny majú zaplnených desať miest na dvanásťčlennej súpiske pre budúci ročník SBL. Z majstrovského Komárna zlanárili aj najlepšieho hráča súťaže TJ-a Bannistera.