Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Tréner Kováčik: Nemáme hviezdy, na každý bod sa narobíme

Na snímke tréner Slovenska Maroš Kováčik, archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenské basketbalové reprezentantky sa o druhé kvalifikačné víťazstvo pokúsia v stredajšom zápase na Islande.

Poprad 22. novembra (TASR) - Slovenské basketbalistky majú za sebou úspešný vstup do kvalifikácie ME 2017, keď v Poprade zdolali Portugalsko 56:43. V zápase nechýbalo viacero tvrdých zákrokov a podľa trénera Maroša Kováčika musí jeho tím predvádzať práve fyzicky náročný basketbal. Slovenské reprezentantky sa o druhé kvalifikačné víťazstvo pokúsia v stredajšom zápase na Islande.

Kováčikove družstvo nemalo veľa informácií o výbere Portugalska, no domáce hráčky boli v pozícii favorita. Tú potvrdzovali od úvodných minút, keď rýchlo viedli 8:0 a v prvej štvrtine diktovali tempo. Hostky to však nepoložilo a domácemu tímu v ďalších minútach výrazne znepríjemnili cestu za prvými kvalifikačnými bodmi. "Neočakával som drvivé víťazstvo. Počas zápasu sme však videli, že každá druhá strela bola otvorená, tak to mohlo byť lepšie. Myslím si, že sme skôr zlyhali v dvojkovej než trojkovej streľbe. Spoza oblúka sme mali asi 33-percentnú úspešnosť streľby, čo je v pohode, no nepočínali sme si veľmi rozumne. Viazla nám spolupráca a preto nejaké body chýbali," poznamenal tréner slovenského tímu Maroš Kováčik.

Vydarený vstup do zápasu bol napokon základom slovenského víťazstva. Práve z náskoku z prvej štvrtiny domáce hráčky ťažili v ďalšom priebehu, v ktorom sa Portugalsku darilo znižovať bodové manko. "Myslím, že sme súpera zaskočili najmä agresivitou. Hneď v úvode nám padli dve strely zvonku a to nám dodalo energiu. V druhej štvrtine sme zaspali útočne a mali sme dlhšiu pasáž, v ktorej sme dali iba dva body. Súper vtedy zistil, že by s nami mohol hrať vyrovnanú partiu. Najmä tretia štvrtina nám nevyšla podľa predstáv a stratili sme v nej príliš veľa lôpt. Treba však priznať, že sa o to pričinil aj súper, ktorý pridal na agresivite. Rozhodcovia pustili na oboch stranách viacero zákrokov, a to viac vyhovovalo Portugalsku. Bolo tam viacero "hitov." Dve hráčky Portugalska odišli z palubovky so skrivenou tvárou, čo svedčí o tom, že zápas bol naozaj fyzicky náročný. My sme tímom, ktorý musí hrať takýto basketbal. Nemáme hviezdy, ale robotníkov, ktorí sa na každý kôš musia narobiť," uviedol tréner Kováčik.

V drese Slovenska sa predstavili hráčky výlučne z domácej extraligy, navyše s pomerne nízkym vekovým priemerom. Tréner Sloveniek si víťazstvo nad Portugalskom cení o to viac. "Treba si uvedomiť, že máme mladý tím. Na ME sme boli druhým najmladším, a to ešte odišli dve najskúsenejšie hráčky. Či si to priznáme alebo nie, odišlo s nimi možno tridsať bodov, preto veľká vďaka dievčatám za bojovnosť. Najmä v obrane spravili mnoho dobrej práce a verím, že keď budeme dlhšie spolu, budeme aj v útoku dominantnejší," povedal 37-ročný kouč.

Prvá časť dlhodobej kvalifikácie na európsky šampionát v Česku pokračuje ďalšími zápasmi už v najbližších dňoch. Slovenská výprava sa deň po zápase s Portugalskom presunula na Island. Podobne ako exotický súper pred ním, aj výber Islandu bude do veľkej miery neznámou pre slovenský tím. Počas niekoľkodňového pobytu v "krajine gejzírov" budú mať hráčky čas nielen na prípravu na stredajší zápas, ale aj na obzretie si krás tamojšej prírody. "Neviem veru, či vôbec niekto z našej výpravy už bol na Islande. Máme to naplánované tak, že v pondelok ráno bude tréning, a potom to bude trochu voľnejšie. Chceme absolvovať výlet do blízkeho okolia. Bola by škoda nevyužiť krásy prírody, keďže musíme dávať veľký pozor na to, aby si hráčky oddýchli a dobre zregenerovali. To najdôležitejšie je totiž stredajší zápas," dodal Kováčik.