Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Basketbal

Reprezentačný tréner Kováčik: "Čaká nás nesmierne ťažký šampionát."

Na snímke vľavo Teja Oblaková (Good Angels Košice), uprostred Kateřina Bartoňová (Piešťanské Čajky) a vpravo Beáta Janoščíková (Good Angels Košice) v treťom zápase finále play off basketbalovej extraligy žien Good Angels Košice - Piešťanské Čajky 8. apríla 2015 v Košiciach. Foto: TASR/Milan Kapusta

"Všetci vieme, že ideme bojovať o olympijské miestenky a tlak bude veľký," dodal.

Košice 9. apríla (TASR) - Basketbalistky Good Angels Košice opäť nenašli v ženskom finále extraligy premožiteľky. Po hladkom finálovom triumfe nad Piešťanskými Čajkami im do klubovej vitríny pribudla rekordná dvanásta trofej. Explóziou radosti sa ukončilo stredajšie tretie finále, po ktorom si ako prvá na pohár pre víťazky siahla kapitánka Zuzana Žirková a oslavy sa postupne z palubovky preniesli do šatne, neskôr i mimo nej.

K historickému titulu doviedlo tím z metropoly východu trénerské duo Maroš Kováčik, Peter Jankovič. "Je mi ťažko hovoriť v nejakej nadväznosti na dvanásty titul. Pre mňa je to štvrtý a každý z nich chutil trošku inak, či už v spojitosti s Euroligou. Myslím si, že nielen pre klub, ale i pre mesto je to veľká vec, posunúť sa v historických tabuľkách na prvé miesto a pokoriť takú baštu basketbalu ako Ružomberok. Treba dať klobúk dole pred pánom Danielom Jendrichovským, že počas dvanástich rokov vytvoril takúto dominanciu a myslím si, že je to jeho najväčšia zásluha," uviedol hlavný kormidelník Kováčik, ktorého mrzelo vystúpenie v Európskej lige: "Skupina bola nesmierne ťažká, výsledkom toho je, že Kursk, USK Praha a Jekaterinburg dominovali v play off. Veľmi nešťastne sme zložili zo začiatku družstvo, ktoré nefungovalo na ihrisku a ani v šatni. Kým sme sa našli a niečo pomenili, tak už bolo neskoro. Určite máme, čo zlepšovať."

Pre rodáka z Lučenca je to druhé hladké víťazstvo vo finálovej sérii. Pred štyrmi rokmi totiž v troch zápasoch dominoval so svojimi zverenkami nad Ružomberkom. Piešťanské Čajky sa do finále extraligy žien 2014/2015 prebojovali premiérovo, keď o finálovú sériu obrali práve Ružomberčanky (3:1 na zápasy). "Sily sa v slovenskej extralige preskupili a Piešťanské Čajky sa prepracovali k striebru z piateho miesta, keď minulý rok boli tretie. Dúfam, že ich neurazím, keď poviem, že strieborná medaila má pre nich cenu zlata. Kvalita nášho tímu je diametrálne odlišná ako ich a nemohlo byť pochýb o víťazstve," tvrdil po poslednom zápase sezóny Kováčik.

Pre neho spoločne s asistentom Jankovičom a trénerom Piešťan Martinom Pospíšilom sa sezóna nekončí, pretože sa všetci presunú na lavičku slovenskej reprezentácie, na ktorú po náročnej príprave čakajú ME 2015 v Maďarsku a Rumunsku (11. - 28. júna). "Čaká nás nesmierne ťažký šampionát. Všetci vieme, že ideme bojovať o olympijské miestenky a tlak bude veľký. K cieľu sa treba postaviť reálne a zázrak nás môže posunúť ďalej. Dievčatám však budem pripomínať Srbky, ktoré ako outsiderky skončili na poslednom šampionáte štvrté, tak prečo sa o to nepokúsiť," zamyslel sa reprezentačný tréner SR Kováčik.

Sezónu s prívlastkami majstrovská a rekordná zhodnotil aj generálny manažér košického klubu Jendrichovský. "Prvý titul bol neuveriteľne emočne nabitý a myslím si, že aj druhý a desiaty mali v sebe taký náboj. Momentálne sa skôr prejavuje pocit uspokojenia, že máme za sebou sezónu a uhrali sme ju bez prehry. Potešilo ma to, čo predviedli naše odchovankyne, mladé hráčky, ktoré tu vyrástli. Crystal Langhorneová dala zápasu veľa, ale napriek tomu si myslím, že patril Hruščákovej, Kiššovej a Bálintovej. Na to aby sme sa stali najúspešnejším tímom na Slovensku potrebujeme ešte vyhrať Euroligu a to sa nám asi momentálne nepodarí. Teší ma však, že máme za sebou najdlhšiu sériu, ktorú bude strašne ťažké prekonávať. Neviem si predstaviť to, že by jeden klub vydržal dvanásť sezón šliapať na také obrátky, akými sme išli my," konštatoval Jendrichovský.

Vedenie klubu ešte nemá jasno v tom, v akej súťaži sa "žlto-modré" predstavia, istotu má iba v štyroch mladých hráčkach. Kapitánka Žirková zostane pri družstve v prípade zotrvania klubu v európskej súťaži. "Čo budeme v budúcej sezóne hrať je otázka, s ktorou si neviem momentálne poradiť a v sobotu to bude obrovská dilema," povedal Jendrichovský. Po treťom finále hlavný kouč uviedol, že pociťuje mentálnu únavu a možno by rád prijal i novú výzvu. "Spolupráci s trénerskou dvojicou sa vôbec nebránim, som maximálne spokojný, urobili fantastickú robotu a ak by sme v tomto zložení zostali, tak mne by to vyhovovalo nielen čo sa týka kvality, ale i ľudsky," prezradil Jendrichovský.

Po záverečnom hvizde vypukli na palubovke Infiniti arény oslavy v oboch táboroch, Košičanky oslavovali zlato a Piešťanské Čajky historické striebro. "Myslím si, že Piešťany sú predovšetkým v domácom prostredí nebezpečné a aj prvý zápas v sezóne sme tam vyhrali iba o nejakých šesť bodov. Bol to adekvátny a dobrý súper vo finále," ocenil silu súpera košická kapitánka Žirková a k suverénnej sezóne bez prehry (28 víťazstiev) dodala: "Nikdy neviete, kedy príde ten zápas, aj minulý rok sme jeden prehrali a Piešťany aj tento rok chceli vyhrať a ja sa teším, že sa im to nepodarilo."