Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Výborná basketbalistka Žirková ukončila reprezentačnú kariéru

Na snímke uprostred Zuzana Žirková (SR), vľavo Ashley Keyová, vpravo Frida Eldebrinková (obe Švédsko) v úvodnom zápase D-skupiny majstrovstiev Európy v basketbale žien Švédsko - Slovensko v maďarskom meste Šopron vo štvrtok 11. júna 2015. Foto: TASR/František Iván

Žirková debutovala v seniorskej reprezentácii na svetovom šampionáte žien v Nemecku 1998 vo veku 17 rokov.

Győr 23. júna (TASR) – Jedna z historicky najúspešnejších basketbalistiek Slovenska Zuzana Žirková definitívne ukončila reprezentačnú kariéru. Stalo sa tak po skončení bojov v osemfinálovej F-skupine na ME v Maďarsku a Rumunsku. Keďže Srbsko prehralo v pondelok večer v Győri s Litvou o jediný bod, Slovenky do štvrťfinále nepostúpili a na turnaji obsadili konečné deviate miesto.

"Tých výsledkov o bod-dva bolo veľmi veľa, ale bohužiaľ, taký je šport, raz sme hore, raz sme dolu. Ale myslím si, že s odstupom času určite budeme hore a bude tých vecí viac pozitívnych ako negatívnych, pretože toto družstvo ukázalo veľký potenciál. Ja sa tomu teším, že v pokoji môžem ukončiť reprezentačnú kariéru," potvrdila 35-ročná Žirková, ktorá tak po prvý raz urobila v lete 2011, ale svoje rozhodnutie si vo februári 2014 rozmyslela.

Na snímke zranená slovenská reprezentantka Zuzana Žirková na lavičke počas zápasu nadstavbovej F-skupiny majstrovstiev Európy v basketbale žien Slovensko - Chorvátsko v maďarskom meste Győr 22. júna 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok


Sedemnásobná najlepšia basketbalistka SR rovnako ako väčšina jej spoluhráčok sledovala rozhodujúci duel medzi Srbskom a Litvou na hotelovej izbe. "Zápas sme pozerali s babami v televízii. Držali sme palce Srbkám, ale bohužiaľ asi málo a nič sa s tým nedá robiť. Myslím, že aj Srbky chceli vyhrať, ale Litovky asi oveľa viacej," dodala.

Univerzálna rozohrávačka, ktorá môže hrať aj na poste krídelníčky, utrpela v sobotňajšom stretnutí proti Rusku zlomeninu nosa a do pondelkového súboja proti Chorvátsku (84:62) nezasiahla. Jej predšampionátový program poznačilo zranenie chodidla, pre ktoré vynechala väčšinu prípravy. "Vedela som do čoho idem, zranenia som mala aj predtým. S takýmito vecami sa musí počítať, i keď za posledný mesiac ich bolo nejako veľa. Každopádne som veľmi šťastná, že som mohla byť v tomto družstve," vyznala sa hráčka, ktorá už vidí aj svoju nasledovníčku v národnom tíme. "Myslím, že dnes sa veľmi dobre ukázala Barča Bálintová, takže ja dúfam, že ešte ju nejaký rok v Košiciach vycvičíme a bude ešte lepšia," pochválila svoju mladšiu spoluhráčku, ktorá Chorvátkam nastrieľala 29 bodov.

Žirková debutovala v seniorskej reprezentácii na svetovom šampionáte žien v Nemecku 1998 vo veku 17 rokov. Vtedy pod vedením trénerky Natálii Hejkovej odohrala všetkých deväť duelov so štatistikami 3,7 bodu a 2,1 doskoku na zápas. O rok neskôr v Poľsku bola ako najmladšia hráčka Hejkovej výberu najlepšou strelkyňou Slovenska v záverečnom zápase na turnaji, keď pri prehre v stretnutí o bronz s Ruskom zaznamenala 11 bodov. Slovenky sa zásluhou štvrtého miesta prebojovali na olympijské hry v Sydney, kde obsadili siedmu priečku. Žirková mala v Austrálii priemer takmer 11 bodov na zápas. Celkovo štartovala na piatich kontinentálnych šampionátoch, v Grécku 2003 v stretnutí proti Belgicku nastrieľala svoj osobný rekord na ME - 28 bodov. Iba o dva body menej zaznamenala pred dvanástimi dňami v úvodnom vystúpení Sloveniek na ME 2015, keď mala najväčšiu zásluhu na tesnom triumfe nad Švédskom (72:69).

Väčšinu klubovej kariéry strávila v Gambrinuse Brno, s ktorým v roku 2006 triumfovala v Eurolige. Rovnakú súťaž dvakrát vyhrala aj ako členka SCP Ružomberok (1999, 2000). V roku 2003 si v drese Washingtonu Mystics vyskúšala zámorskú WNBA. V uplynulej sezóne pôsobila v tíme Good Angels Košice, ktorému pomohla k zisku rekordného dvanásteho titulu šampióna SR.