Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Arcibiskup Arbach zo Sýrie navštívi Katedrálu Povýšenia sv. kríža

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Pri tejto príležitosti miestny farár Rastislav Čížik vyhlásil na nedeľu aj farskú zbierku na pomoc pre veriacich v eparchii Homs.

Bratislava 25. marca (TASR) - Bratislavskú gréckokatolícku Katedrálu Povýšenia svätého kríža navštívi v nedeľu 26. marca Mons. Jean-Abdo Arbach, arcibiskup gréckokatolíckej melchitskej cirkvi v Homse v Sýrii. Bude prítomný na sv. liturgii o 10.30 h a po jej skončení sa v priestoroch Eparchiálneho úradu stretne s veriacimi a priblíži im situáciu kresťanov vo vojnou zmietanej Sýrii.

Pri tejto príležitosti miestny farár Rastislav Čížik vyhlásil na nedeľu aj farskú zbierku na pomoc pre veriacich v eparchii Homs.

Arcibiskup Arbach je členom Baziliánskeho rádu sv. Jána Krstiteľa melchitského obradu a prichádza na Slovensko pri príležitosti otvorenia medzinárodnej kancelárie pápežskej nadácie ACN - Aid to the Church in Need (Kirche in Not).

Arcibiskup Arbach zo Sýrie sa podľa Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) má zúčastniť aj na pontifikálnej sv. omši v sobotu 25. marca o 18.00 h v Katedrále sv. Martina v Bratislave.

ACN je celosvetovou katolíckou dobročinnou a pastoračnou organizáciou. V roku 2011 ju pápež Benedikt XVI. povýšil na nadáciu pápežského práva. Jej poslanie je zamerané na poskytovanie materiálnej a duchovnej pomoci cirkvi všade tam, kde je prenasledovaná, utláčaná terorom a násilím, alebo kde trpí núdzou.

ACN každoročne podporuje približne 6000 projektov vo viac ako 140 krajinách. Organizovaná pomoc sa poskytuje výlučne prostredníctvom súkromného darcovstva, keďže nadácia nie je financovaná zo žiadnych verejných zdrojov. Organizáciu ACN podporuje viac ako 400.000 darcov po celom svete.

Misiu ACN na Slovensku môžu záujemcovia podporiť na čísle účtu: SK09 0900 0000 0051 2133 9369.

Informácie poskytol hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor a TK KBS v Bratislave.