Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislava

Areál na Patrónke nie je podľa BSK pre novú nemocnicu najlepším

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Nová nemocnica sa má nachádzať v doterajšom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Plánovaná výstavba novej bratislavskej univerzitnej nemocnice v areáli nemocnice na Patrónke nesie viaceré problémy a vhodnejší by bol areál na Rázsochách. Myslí si to lekár kraja Valerián Potičný (SDKÚ-DS), podľa ktorého súčasná voľba nespĺňa z piatich kritérií nemocnice tretieho tisícročia štyri. O novej nemocnici sa dnes hovorilo na odbornej diskusii organizovanej BSK, zástupcovia ministerstva zdravotníctva pozvanie odmietli.

Potičný tvrdí, že areál na Patrónke nespĺňa základný potenciál rozvoja. "Nespĺňa podmienku kampusu, ktorý by tvoril zázemie pre študentov dvoch lekárskych fakúlt a len čiastočne spĺňa požiadavky pre univerzity s ich pracoviskami a klinikami. Čo sa týka počtu lôžok, na Rázsochách a Patrónke je to porovnateľné, avšak potenciál rozvoja na Rázsochách je zhruba trojnásobne vyšší. Priestor navyše spĺňa všetky kritériá, ktoré sú naňho kladené, je v súlade s územným plánom a má aj stavebné povolenie,“ zhrnul Potičný.

Za Colombovu ženu považuje plánovanú novú nemocnicu Jana Zlámalová, riaditeľka Odboru územného plánu, GIS a životného prostredia BSK. "Všetci o nej hovoria, ale nikto ju nevidel," skonštatovala na dnešnej konferencii. Okrem iného kritizovala chýbajúcu urbanistickú štúdiu. "V prípade, ak sa do stabilizovaného územia ide umiestniť novostavba, je to potrebné dôsledne preskúmať a preveriť únosnosť územia aj urbanistickou štúdiou, ktorá musí byť prerokovaná,“ poznamenala. Ako dodala, v tomto prípade je do stabilizovaného územia umiestňovaný dvojnásobný počet lôžok.

Potičný vyzval ministerstvo, aby zvážilo prehodnotenie lokality. Treba podľa neho zvoliť Rázsochy alebo iné miesto. Žiada aj, aby výstavbu nemocnice financoval štát sám. Tento variant dnes označil na konferencii za najvýhodnejší aj šéf Inštitútu finančnej politiky Martin Filko. Projekt sa má podľa plánov vlády realizovať ako PPP.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák avizoval, že by zmluvu na výstavbu novej univerzitnej nemocnice v hlavnom meste chcel s koncesionárom podpísať ešte v tomto volebnom období. V súťažnom dialógu je päť medzinárodných konzorcií, celkovú cenu zákazky ministerstvo odhadlo na 6,3 miliardy eur. Táto suma neobsahuje len predpokladané investície na výstavbu vo výške 200 miliónov až 250 miliónov eur, ale predstavuje i celkový súhrn ročných výnosov súkromného partnera počas 30-ročnej prevádzky.

Nová nemocnica sa má nachádzať v doterajšom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke. Minister sa v novembri vyjadril, že o zmene lokality, ktorú niektorí kritizujú, sa neuvažuje.