Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Na Národnom behu Devín - Bratislava očakávajú rekordnú účasť

Beh Devin - Bratislava Foto: TASR/Martin Baumann

Národný beh Devín-Bratislava odštartujú v nedeľu 12. apríla o 10.00 h pod devínskym bralom slovenskou hymnou a výstrelom z dela.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Organizátori 68. ročníka najstaršieho cestného behu na Slovensku - Národného behu Devín - Bratislava očakávajú na štarte v nedeľu 12. apríla rekordnú účasť bežcov.

"Zatiaľ registrujeme 6213 on-line prihlášok z 37 krajín, osobne sa ešte môžu záujemcovia prihlásiť vo štvrtok 9. apríla a piatok 10. apríla. Očakávame, že dosiahneme rekordnú účasť okolo 7000 bežcov," informoval v stredu na tlačovej konferencii riaditeľ pretekov a šéf usporiadajúcej Správy telovýchovných a rekreačných zariadení Jozef Chynoranský. Je to o 431 on-line prihlášok viac ako vlani.

Na štarte nebude chýbať vlaňajší víťaz Keňan Joel Maina Mwangi, v kategórii žien nebude prvenstvo obhajovať Slovenka Katarína Berešová. Medzi mužmi sú prihlásení ďalší dvaja vlaňajší medailisti Oleksander Matvijčuk a Dmytro Lašin z Ukrajiny. Zúčastnia sa aj ďalší Keňania Justus Kipchirchir Kiprono a Paul Kiprop, Maďarka Zita Kácserová, Slováci Katarína Pokorná, Ľubomíra Maníková, Jozef Urban a Jozef Pelikán. Premiérovo bude štartovať aj primátor mesta Bratislavy Ivo Nesrovnal. "Ak by som dosiahol časť okolo hodiny, bol by som spokojný," povedal a dodal: "Podujatie si už našlo trvalé miesto v kategórii športov a Bratislavčanov. Je aj dobrou propagáciou mesta."

Hlavná trať, tzv. Veľký Devín, má dĺžku 11.625 m. Súťažiaci budú podľa veku vyhodnotení v siedmich kategóriách. Malý Devín v dĺžke 2600 m od mosta Lafranconi absolvujú chlapci a dievčatá od 11 do 15 rokov a rekreační bežci od 16 rokov. Rozpočet podujatia je 90 tisíc eur, prví traja v hlavných kategóriách dostanú odmeny 500-300 a 200 eur. Vyhlásení budú aj najrýchlejší Slovák a najrýchlejšia Slovenska. "Nie sme komerčný beh, ale beh pre elitných a rekreačných bežcov s mottom: ,Beháme pre radosť'", dodal J. Chynoranský. V nedeľu 12. apríla v čase od 8.30 h do 13.00 h príde aj k určitým obmedzeniam dopravy v úsekoch medzi Devínskou Novou Vsou, Devínom a centrom Bratislavy.

Národný beh Devín-Bratislava odštartujú v nedeľu 12. apríla o 10.00 h pod devínskym bralom slovenskou hymnou a výstrelom z dela. Cieľ je na Vajanského nábreží pri propeleri. Vyhlásenie víťazov bude na Hviezdoslavovom námestí cca o 11.30 h.