Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislavský eparcha Peter Rusnák sa v stredu stretne s rehoľníkmi

Peter Rusnák Foto: TASR/František Iván

Na území Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie pôsobia dve ženské a jedna mužská rehoľa.

Bratislava 3. februára (TASR) - Pri príležitosti terajšieho Roka zasväteného života a Dňa zasväteného života (2. februára) sa aj v Bratislavskej gréckokatolíckej eparchii uskutoční stretnutie eparchu Petra Rusnáka s rehoľníkmi, ktorí pôsobia na území eparchie. Bude sa konať v stredu 4. februára na Eparchiálnom úrade v Bratislave so začiatkom o 10.00 h.

Duchovné prednášky bude viesť Dr. Martin Pavúk. Stretnutie uzavrie o 17.00 h slávenie eucharistie v katedrálnom Chráme Povýšenia sv. Kríža v Bratislave.

Na území Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie pôsobia dve ženské a jedna mužská rehoľa. Rehoľné sestry z Rádu sv. Bazila Veľkého (baziliánky), ktoré sú v Eparchiálnom úrade v Bratislave od roku 2009, vykonávajú rozličné služby v kancelárii, v kuchyni, v starostlivosti o katedrálny chrám, o bohoslužobné rúcha a pod. Podľa potreby vypomáhajú v bratislavskej farnosti pri katechéze a kantorovaní.

Od augusta 2014 začali v eparchii pôsobiť rehoľné sestry z Kongregácie sestier služobníc Nepoškvrnenej Panny Márie (služobnice), a to vo farnosti Trenčín. Misionári Najsvätejšieho srdca Ježišovho pôsobia v Nitre.

V minulosti, ale i v súčasnosti do bratislavskej Katedrály Povýšenia sv. Kríža prichádzajú rehoľníci, ktorí sú pôvodom gréckokatolíci a pôsobia v reholiach západného obradu (rímskokatolíckej cirkvi). Sú to napríklad jezuiti, saleziáni či redemptoristi. Osobitne treba spomenúť Spoločnosť Ježišovu (jezuitov), ktorá má svoju vetvu byzantského obradu. Z ich radov je s pôsobením v Bratislave spojený, okrem iných, súčasný prešovský pomocný biskup Milan Lach, ktorý tu pôsobil istý čas v rámci rehole jezuitov ako prodekan Teologickej fakulty Trnavskej univerzity v Bratislave.

Informácie poskytol hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.