Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Betlehemské svetlo už svieti v Primaciálnom paláci v Bratislave

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Plamienok Betlehemského svetla sa každoročne pred Vianocami odpaľuje z plamienka horiaceho v Bazilike Narodenia Pána v Betleheme.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Betlehemské svetlo, symbol pokoja a mieru z Betlehema, doručili dnes slovenskí skauti z bratislavského Ružinova do Primaciálneho paláca, kde ho prevzal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Od dnes si tak Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta môžu v podbráni Primaciálneho paláca odpáliť svetielko s tichým prianím pokoja a mieru. Ako prvý prijal tento rok Betlehemské svetlo prezident SR Andrej Kiska, pričom je to už 26. raz, čo toto svetlo svieti aj na Slovensku. TASR informovala Ivana Skokanová, hovorkyňa Bratislavy.

„Som rád, že Betlehemské svetlo ako symbol pokoja a radosti prišlo aj k nám do Primaciálneho paláca a pevne verím, že si Bratislavčania či návštevníci mesta prídu tento symbol Vianoc prevziať aj do svojich domovov,“
povedal primátor. Betlehemské svetlo si môžu prísť Bratislavčania odpáliť každý deň až do soboty 26. decembra 2015 v čase od 08.00 h do 22.00 h.

Posolstvo Betlehemského svetla vychádza z univerzálnych ľudských hodnôt a nesie posolstvo pokoja, nádeje, lásky a porozumenia medzi ľuďmi na celom svete. Tento svetelný dar spája každoročne všetkých ľudí dobrej vôle a je neodmysliteľnou súčasťou pokoja vianočných sviatkov.

Plamienok Betlehemského svetla sa každoročne pred Vianocami odpaľuje z plamienka horiaceho v Bazilike Narodenia Pána v Betleheme. Skauti ho roznášajú do miest a obcí po celej Európe a tiež do niekoľkých amerických krajín. Väčšinou býva najskôr letecky dopravené do Viedne, odkiaľ sa ďalej šíri väčšinou po železnici. Slovenskí skauti vynášajú každoročne Betlehemské svetlo aj na Lomnický štít.