Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Na sídlisku v Podunajských Biskupiciach sa pichlo striekačkou dieťa

Ilustračné foto Foto: TASR

Dôvodom je totiž stále prítomná drogová kriminalita, nedodržiavanie čistoty a verejného poriadku.

Bratislava 15. augusta (TASR) – Starostka bratislavských Podunajských Biskupíc Alžbeta Ožvaldová sa pre sídlisko Medzi jarkami opätovne obrátila na políciu. Žiada ju, aby zintenzívnila svoju kontrolnú činnosť na Bieloruskej ulici a v ďalšom okolí sídliska. Dôvodom je totiž stále prítomná drogová kriminalita, nedodržiavanie čistoty a verejného poriadku.

"Bohužiaľ, dostali sme sťažnosť od rodičov, že na trávnatej ploche v blízkosti ihriska sa striekačkou pichlo ďalšie dieťa. Situácia je už naozaj neúnosná a je potrebné drogovú činnosť v tejto lokalite radikálne riešiť," píše v liste adresovanom polícii starostka. Podľa jej slov obyvatelia Podunajských Biskupíc sú často očitými svedkami distribúcie drog v blízkosti Základnej školy Bieloruská. "Je neprijateľné, že napriek umiestneniu kamerového systému, je problém predaja a distribúcie drog stále neriešený, pričom ide o dlhodobú nelegálnu činnosť v tejto oblasti," konštatuje Ožvaldová.

Pokiaľ bude podľa jej slov prebiehať v blízkosti obytného domu Pentagon predaj a distribúcia drog, bude sa aj v jeho tesnej blízkosti zvyšovať pohyb narkomanov. Starostka tvrdí, že narkomani sa následne presúvajú do vnútrokruhov ulíc Lotyšská, Bieloruská, Estónska, kde narúšajú pokojný poriadok aplikovaním drog na verejnosti, znečisťovaním okolia použitými striekačkami či vykonávaním biologických potrieb. "Znečistenými použitými striekačkami sú ohrození obyvatelia, najmä je však ohrozené zdravie detí, ktoré sa v priestoroch vnútrokruhov hrajú a športujú," podotýka Ožvaldová. Podľa jej ďalších slov sa obyvatelia Podunajských Biskupíc pri pokusoch vyhnať narkomanov z priestorov sídliska stretávajú s agresivitou.

Polícia tvrdí, že situáciou na sídlisku Medzi jarkami sa už zaoberá niekoľko rokov. "Objektu Pentagon, ako aj priľahlým uliciam je a aj bude naďalej venovaná zvýšená pozornosť," povedala pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Tatiana Kurucová. Problémy spojené s Pentagonom podľa nej polícia dlhodobo rieši na základe vlastných zistení a v spolupráci s tunajšími samosprávami, mestskou políciou či občianskym združením. Z hľadiska dlhodobej štatistiky polícia hovorí o miernom poklese trestnej činnosti v tomto neslávnom objekte a jeho okolí. Aj napriek tomu podľa Kurucovej vykonávajú policajti naďalej časté kontroly. "Svedčí o tom aj počet osôb, ktoré pre podozrenie z páchania protiprávneho konania na polícii skončia," konštatuje hovorkyňa. Ako však tvrdí, na druhej strane občania nemajú ochotu oznamovať protiprávne konania, ktorých sú očitými svedkami, pretože nechcú svedčiť proti neprispôsobivým osobám. Polícia preto vyzýva ľudí, aby včasným oznámením nelegálnej činnosti zefektívnili činnosť polície. Donútiť neprispôsobivé osoby, aby sa z okolia Stavbárskej ulice natrvalo odsťahovali, nie je podľa Kurucovej ale možné. "Hlavne v objekte Pentagonu sa totiž nachádza možnosť zabezpečenia bývania za najnižšie náklady v rámci Bratislavy," dodala.