Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

V Bratislave sa začína 11. ročník festivalu Nová dráma/New Drama

Na archívnej snímke výstava v rámci 10. ročníka festivalu Nová dráma 2014, v Bratislave 12. mája 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

Festival potrvá do 15. mája. Organizujú ho Divadelný ústav, Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava a Bratislavské kultúrne a informačné centrum.

Bratislava 10. mája (TASR) – V Bratislave sa dnes začína medzinárodný divadelný festival Nová dráma/New Drama 2015. Divadelným priaznivcom ponúkne prierez tých najlepších inscenácií súčasnej drámy, ktoré vznikli v uplynulom roku v slovenských profesionálnych divadlách. V 11. ročníku podujatia, ktoré sa koná vo viacerých divadelných a iných priestoroch, bude súťažiť 11 nominovaných inscenácií.

Okrem súťažnej prehliadky vybraných hier je súčasťou festivalu sprievodný program. Jeho návštevníci sa môžu tešiť na scénické čítania, výstavu divadelnej fotografie, diskusie, prezentácie publikácií, prednášky, workshopy. V programe figuruje aj medzinárodná konferencia. Zahraničná sekcia Focus predstaví nemeckú divadelnú produkciu.

Na podujatie zavíta nemecká autorka a dramaturgička Dea Loher, ktorá v rámci Novej drámy/New Drama 2015 bude viesť workshop a tiež predstaví svoju knihu. Ďalším festivalovým hosťom z Nemecka je režisér Jürgen Berger, ktorý s berlínskym dokumentárnym divadlom Hebbel am Ufer uvedie hru Spomienka na bojové polia 1914/2014.

Na festivale vyhodnotia 15. ročník súťaže Dráma 2014 o najlepší dramatický text v slovenskom alebo českom jazyku. Autori prihlásili 41 textov, z toho 29 v slovenskom a 12 v českom jazyku. Z nich tri boli vyradené pre nesplnenie súťažných podmienok. Od februára do apríla texty hodnotila päťčlenná porota v zložení: Viliam Klimáček (dramatik a režisér), Andrea Dömeová (dramaturgička Divadla Astorka Korzo'90), Vladislava Fekete (riaditeľka DÚ a dramaturgička), Miriam Kičiňová (dramaturgička Činohry Slovenského národného divadla), Zuzana Palenčíková (dramaturgička Mestského divadla Žilina). Porota určila troch finalistov, autor víťazného textu získa finančnú prémiu 1000 eur.

Okrem hlavnej ceny bude udelená aj Cena Činohry SND ako spoluorganizátora súťaže v podobe naštudovania vybranej hry formou inscenácie alebo scénického čítania v nasledujúcich divadelných sezónach. Rozhlas a televízia Slovenska - Rádio Devín udelí Cenu RTVS – rozhlasové naštudovanie textu v Rádiu Devín v roku 2015. Texty finalistov súťaže budú publikované v zborníku Dráma.

O hlavnej cene festivalu za najlepšiu inscenáciu Grand Prix Nová dráma/New Drama bude hlasovať medzinárodná porota. Účastníci kritického seminára rozhodnú o tom, ktorá z nich získa Cenu študentskej poroty. Diváci môžu po každom predstavení hlasovať za najobľúbenejšiu inscenáciu a rozhodnú o tom, ktorá hra dostane Cenu bratislavského diváka. Ocenenia odovzdajú počas záverečného ceremoniálu v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava.

Festival potrvá do 15. mája. Organizujú ho Divadelný ústav, Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava a Bratislavské kultúrne a informačné centrum.