Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Bratislava

Bratislava vyhlási verejnú súťaž na revitalizáciu Námestia slobody

Námestie slobody v Bratislave, ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Súťaž má trvať dva mesiace, o víťazovi rozhodne odborná porota. Zapojiť sa môžu architekti a krajinní architekti zo Slovenska i zahraničia.

Bratislava 6. septembra (TASR) – Hlavné mesto vo štvrtok (7.9.) začína druhú etapu revitalizácie Námestia slobody, a to vyhlásením ideovej architektonicko-urbanistickej súťaže na finálnu podobu námestia. Na dnešnom brífingu o tom informoval bratislavský primátor Ivo Nesrovnal s tým, že so samotnou revitalizáciou počítajú v roku 2018.

"Cieľom súťaže má byť koncept, ako to námestie má vyzerať, z ktorého potom urobíme realizačné projekty a podľa investičnej náročnosti sa potom rozetapizuje investícia opravy námestia," priblížil primátor. Súťaž má trvať dva mesiace, o víťazovi rozhodne odborná porota. Zapojiť sa môžu architekti a krajinní architekti zo Slovenska i zahraničia. Víťazné budúce riešenie Námestia slobody bude rozpracované do realizačného projektu, podľa ktorého sa bude revitalizácia budúci rok realizovať.

Od súťaže si sľubuje hlavné mesto nové myšlienky pre námestie, podčiarknutie jeho hodnoty ako atraktívneho centrálneho mestského priestoru, či zväčšenie slobody pohybu ľudí. V budúcnosti by malo námestie plniť všetky atribúty kladené na súčasný verejný priestor ako je bezbariérovosť, bezpečnosť a udržateľnosť nákladov.

Hlavná architektka Bratislavy Ingrid Konrad tvrdí, že musia rešpektovať pôvodný koncept námestia a celá nadhodnota, ktorú prinesie revitalizácia, má námestie vrátiť do života hlavného mesta. "Obnova námestia má reagovať na zmenu klímy, vytvoriť príjemný priestor a najmä oživiť jeho centrálny prvok, a to je fontána. Tá sloboda na námestí nie je v súčasnosti úplne jasná, ľudia sa nemôžu dostať do priestorov, kde je zeleň. Nie je tam mobiliár. Toto by sme chceli iniciovať touto súťažou," povedala Konrad.

Mesto v rozpočte na tento rok na revitalizáciu vyčlenilo 120.000 eur. V prvej etape sa preto realizovala úprava zelene a prípravné práce zamerané na čistotu a bezpečnosť, ktoré boli ukončené koncom leta. "Zároveň sme prijali aj opatrenia, ktoré by mali eliminovať vandalizmus či opätovné znečistenie grafitmi," povedal primátor.

Obnoviť námestie bude finančne náročný projekt, preto bratislavská samospráva prijala ponuku Nadácie HB Reavis, ktorá bude prostredníctvom svojho občianskeho združenia na projekte participovať aj s mestskou časťou Staré Mesto. "Na podporu celého procesu revitalizácie a následne projektu úpravy námestia, ktorý vzíde z verejnej súťaže, prispejeme sumou 500.000 eur," podotkol Jakub Gossányi z HB Reavis Slovakia.