Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislava minie na závlahu zelene počas leta takmer 50.000 eur

Pohľad na hlavné mesto SR, Bratislavu z vyhliadkovej plošiny kaviarne UFO na Moste SNP nad európskym veľtokom, riekou Dunaj v Bratislave. Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Mesto minulo v júni a júli viac ako 6.530.000 litrov vody. Viac ako štyri milióny litrov boli použité na polievanie a ochladzovanie komunikácií.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Kým v minulom roku, vďaka pomerne vlhkému letu, stačilo kvetinovú výsadbu v Bratislave polievať raz za týždeň a stromy dokonca ešte v menších intervaloch, počas tohto leta sa kvetinová výsadba polieva denne, stromy raz za týždeň. Hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová TASR informovala, že na zavlažovanie zelene mesto zatiaľ minulo 688.000 litrov vody.

"V priebehu mesiacov jún a júl 2015 mesto vynaložilo na polievanie zelene takmer 21.000 eur," uviedla Skokanová. Za august a september to bude zrejme vzhľadom na charakter a vývoj augustového počasia ešte viac. "Predpokladáme takmer 28.000 eur," odhadla hovorkyňa Bratislavy.

Najväčšiu závlahu si vyžiadajú mladé stromy. Na jeden sa minie približne 50 litrov vody. Stromčeky sa polievajú pri koreni, ktoré zadržiavajú vodu.

Celkovo mesto minulo v mesiacoch jún a júl 2015 spolu viac ako 6.530.000 litrov vody. Viac ako štyri milióny litrov boli použité na polievanie a ochladzovanie komunikácií, ktoré mesto vykonáva vždy, ak teploty dosiahnu minimálne 33 stupňov Celzia. Na fontány a aj fontány s pitnou vodou sa minulo 1.800.000 litrov vody.

V najväčších mestských častiach sa snažia zavlažovať zeleň čo najefektívnejšie. Podľa hovorkyne Starého Mesta Nory Gubkovej mestská časť musí aj pri tohtoročných extrémnych teplotách vyjsť zo zdrojov, ktoré má vyčlenené v rozpočte. "V Ružinove, kde je viac ako 150 hektárov zelene, najväčšiu pozornosť venujeme novovysadeným kríkom a stromom, aby nevyschli," informovala TASR hovorkyňa Ružinova Miroslava Plesníková.

V Petržalke okrem Sadu Janka Kráľa polievajú v týchto horúcich dňoch aj trvalkové záhony, nové výsadby stromov, trávniky na výslní, a to aj na zrevitalizovaných námestiach a vo vnútroblokoch. "Len v Sade Janka Kráľa sme doteraz spotrebovali približne 15.000 m3 vody," povedala pre TASR tlačová tajomníčka Miestneho úradu Petržalka Michaela Platznerová.

V mestskej časti Nové Mesto je technika určená na polievanie v permanencii nonstop. "Polieva sa nad rámec mimo stanoveného bežného sezónneho harmonogramu," priblížil pre TASR Ján Borčin z Miestneho úradu Nové Mesto.