Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Bratislava

BRATISLAVA: Počas víkendu bude Festival frankovky

Ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

Primaciálne námestie v Bratislave ožije už koncom tohto týždňa 12. ročníkom Festivalu frankovky. Ide o jedno z podujatí, ktorým sa samospráva snaží oživiť bohaté vinohradnícke a vinárske tradície regiónu.

Bratislava 22. júna (TASR) – Primaciálne námestie v Bratislave ožije už koncom tohto týždňa 12. ročníkom Festivalu frankovky. Ide o jedno z podujatí, ktorým sa mestská samospráva snaží oživiť bohaté vinohradnícke a vinárske tradície regiónu. Festival otvorí v piatok 24. júna o 17.00 h primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, ochutnávka vín renomovaných bratislavských vinárov, predovšetkým z Rače, potrvá do nedele 26. júna. Okrem samotnej frankovky budú môcť návštevníci vyskúšať aj tradičné pochutiny k vínu, napr. syry, pagáče či štrúdle. TASR o tom dnes informovala Iveta Kešeľáková z bratislavského magistrátu.

Frankovku modrú z Rače povýšila medzi ušľachtilé vína vhodné na cisársky stôl práve kráľovná Mária Terézia v 18. storočí, pre ktorú bola práve frankovka modrá obľúbeným nápojom. Už vtedy sa vedelo, že bratislavské vína sú vynikajúce a že frankovka modrá má výrazné zdravotné účinky. Veď napr. vedec Matej Bel v roku 1720 napísal: "…toto víno patrí medzi najlahodnejšie lahôdky a pije sa s nádejou na uzdravenie…".

Festival frankovky predchádza tradične Korunovačným slávnostiam v hlavnom meste.