Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislava od piatka postupne spúšťa ďalšie fontány a pitné fontánky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V prevádzke bude v tomto roku približne do konca septembra celkovo 38 fontán a desať pitných fontánok.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Bratislava spúšťa od piatka (20.4.) postupne ďalšie mestské fontány a pitné fontánky. V prevádzke bude v tomto roku približne do konca septembra celkovo 38 fontán a desať pitných fontánok. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

Koncom marca už ako prvé začali fungovať v centre mesta fontána Ganymedova na Hviezdoslavovom námestí pred historickou budovou Slovenského národného divadla a Rolandova (Maximiliánova) fontána na Hlavnom námestí.

Od piatka budú postupne spustené pitné fontánky, ktoré sa nachádzajú na Námestí SNP, Župnom námestí, Hlavnom námestí, na Hviezdoslavovom námestí, na Panskej ulici a Michalskej ulici. Taktiež na Zelenej ulici, Bielej ulici, v letnej čitárni u Červeného raka či na druhom nádvorí Primaciálneho paláca.

"V rámci prípravy fontán na prevádzku bolo nutné vykonať revíziu elektrickej inštalácie, zabezpečiť nátery bazénov a vykonať všetky opravy nutné k začatiu prevádzky fontán. Okrem iného prečistiť odpadové potrubia, namontovať čerpadlá, prekontrolovať tesnosť a funkčnosť potrubí, armatúr a technológie," priblížila Onufer.

Mestská organizácia Generálny investor Bratislavy (GIB), ktorá sa stará o fontány a pitné fontánky, zabezpečuje postupne aj ich obnovu či opravu. Len počas minulého roka obnovila deväť fontán v rôznych mestských častiach, ktoré sú v plnej prevádzke. Tento rok chce organizácia obnoviť aj ďalšie mestské fontány, medzi nimi napríklad fontánu Hríby na Karloveskej ulici, fontánu Plastika s raketou na Kvačalovej ulici, fontánu Marína na Šafárikovom námestí či fontány v parčíku pred Justičným palácom

GIB zabezpečuje údržbu a prevádzku celkovo 55 zariadení, z toho 41 fontán, 11 pitných fontánok  a troch studní. Ročná spotreba vody vo všetkých mestských fontánach je zhruba 15.000 metrov kubických.