Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislava oslavuje storočnicu pripojenia Petržalky k Československu

Na snímke slávnostné odhalenie pamätnej tabule pri príležitosti 100. výročia pripojenia Petržalky k vtedajšiemu Československu a Bratislave v roku 1919 v Bratislave 14. augusta 2019. Foto: TASR

V rámci pripomínania si výročia na Tyršovom nábreží otvorili výstavu k 100. výročiu pripojenia Petržalky k Československu.

Bratislava 14. augusta (TASR) – Oslobodenie a pripojenie Petržalky k Československu sa odohralo bezbolestne a bez ujmy na životoch. Petržalský okrášľovací spolok si pri mýtnom domčeku na staromestskej strane pri Starom moste v stredu pripomenul 100. výročie vojenského pripojenia Petržalky k Československu.

„Československo vzniklo v roku 1918 a Petržalka ako jedna z najväčších obcí nebola k Československu pripojená. Hranica mala viesť stredom Dunaja. Pre Bratislavu, ani pre novovzniknutý štát to nebola dobrá situácia, lebo strategicky to vytváralo obrovský priestor na ohrozenie nového štátu i mesta,“ vysvetlila situáciu predsedníčka Petržalského okrášľovacieho spolku Iveta Plšeková.



Časť vojakov práve 14. augusta pred 100 rokmi prešla naboso cez Starý most, ďalšia časť prerúčkovala popod konštrukciu mosta a postrihala káble od mín. Tretia časť vojakov sa preplavila na člnoch k dnešnému Pečnianskemu lesu, objasnila Plšeková. „Petržalku sa podarilo bez jediného výstrelu vojensky obsadiť, pretože maďarskí vojaci spali a netušili, že takáto akcia sa chystá. Títo maďarskí vojaci boli zajatí a Petržalka sa tak stala súčasťou nového štátu,“ pokračuje predsedníčka.



Pri spomienke na tento deň na mýtnom domčeku pri Starom moste pripevnia pamätnú tabuľu. „Táto budova si tento útok pamätá, pretože už vtedy tento mýtny domček stál. Spoza mýtneho domčeka bol postup našich vojakov, ktorí šli oslobodiť Petržalku,“ vysvetlil dôvod umiestnenia tabule podpredseda Petržalského okrášľovacieho spolku Ernest Huska. Tabuľa by mala do dvoch týždňov visieť na svojom mieste.

V rámci pripomínania si výročia na Tyršovom nábreží otvorili výstavu k 100. výročiu pripojenia Petržalky k Československu.