Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislava

V Bratislave bude odpust ku cti blahoslaveného biskupa Vasiľa Hopka

Ilustračné foto. V Kostole sv. Jozefa, ktorý Prešovčania poznajú ako Františkánsky kostol, sú vystavené relikvie 275 blahoslavených a svätých. Na snímke hore zľava relikvie blahoslaveného Dominika Metoda Trčku, blahoslaveného Vasiľa Hopka a blahoslaveného Pavla Petra Gojdiča. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pápež Ján Pavol II. vyhlásil Vasiľa Hopka za blahoslaveného dňa 14. septembra 2003 v Bratislave-Petržalke.

Bratislava 9. mája (TASR) - Gréckokatolícka farnosť blahoslaveného Vasiľa Hopka v Bratislave-Petržalke pozýva veriacich na odpustovú slávnosť ku cti tejto pre gréckokatolícku cirkev významnej osobnosti. Uskutoční sa v nedeľu 10. mája 2015 v rímskokatolíckom Kostole Svätej rodiny na Námestí Jána Pavla II. (pri Technopole). Slávnostná svätá liturgia sa začne o 15.30 h.

Vasiľ Hopko nehľadal slávu. Nedomáhal sa spravodlivosti, napriek svojmu prenasledovaniu a dlhoročnému utrpeniu v komunistických väzniciach nežiadal pomstu. Všetkých miloval, všetkým odpúšťal a snažil sa poslúžiť svojej eparchii ako pomocný biskup, uviedol hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.

Gréckokatolícky pomocný biskup v Prešove Vasiľ Hopko sa narodil 21. apríla 1904 v obci Hrabské v okrese Bardejov. Teologické štúdiá absolvoval na Gréckokatolíckej teologickej akadémii v Prešove. Kňazskú vysviacku prijal 3. februára 1929 v Prešove. Pôsobil na viacerých postoch. Napríklad, keď bola zriadená farnosť v Prahe, biskup P. P. Gojdič vymenoval Vasiľa Hopka za jej prvého farára. Od 15. septembra 1936 do 31. augusta 1941 bol spirituálom Kňazského seminára v Prešove. Od 1. septembra 1941 bol biskupským tajomníkom. Neskôr pôsobil ako profesor pastorálnej a morálnej teológie na Vysokej bohosloveckej škole v Prešove.

Na biskupa bol vysvätený 11. mája 1947.

Na snímke relikvia blahoslaveného biskupa - mučeníka Vasiľa Hopka.
Foto: TASR/Miilan Kapusta


V súvislosti s Prešovským soborom 28. apríla 1950, keď vtedajšia štátna moc postavila gréckokatolícku cirkev mimo zákon, sa ThDr. Vasiľ Hopko ocitol v domácom väzení a neskôr ho internovali na rôznych miestach. V októbri 1950 bol zatknutý a po viac ako roku krutého vyšetrovania ho 24. októbra 1951 odsúdili na 15 rokov odňatia slobody, peňažný trest a stratu občianskych práv na 10 rokov. Tým sa preňho začala strastiplná cesta po neľudských komunistických väzniciach v Bratislave, Ilave, Leopoldove, Prahe, Mírove a vo Valdiciach.

Z väzenia ho prepustili v máji 1964 v zlom zdravotnom stave. Po obnovení gréckokatolíckej cirkvi v júni 1968 síce vykonával funkciu svätiaceho biskupa, ale plne rehabilitovaný nebol. Zomrel na následky väznenia 23. júla 1976 v Prešove. Stal sa mučeníkom pre vieru, obetoval svoj život pre Krista a pre cirkev. Svoje biskupské heslo "Aby všetci boli jedno" vo svojej službe naplnil.

Pápež Ján Pavol II. vyhlásil Vasiľa Hopka za blahoslaveného dňa 14. septembra 2003 v Bratislave-Petržalke na nádvorí Chrámu Svätej rodiny.