Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Bratislava

Bratislava ostáva v provizóriu, rozpočet ani nezaradili do programu

Ivo Nesrovnal. Foto: TASR/Michal Svítok

Za zaradenie bolo len 22 poslancov, ostatných 23 sa zdržalo.

Bratislava 26. marca (TASR) – Bratislava ostáva aj naďalej v rozpočtovom provizóriu. Mestskí poslanci dnes neodhlasovali ani to, aby sa návrh rozpočtu zaradil do programu rokovania. Za zaradenie bolo len 22 poslancov, ostatných 23 sa zdržalo.

Mestský parlament musel hlasovať o zaradení rozpočtu do programu, lebo finančná komisia po viacerých rokovaniach návrh rozpočtu neschválila a ani mestská rada k nemu neprijala uznesenie.

Niektorí poslanci rozpočet, ktorý im predložil nový primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý), otvorene kritizovali. Berie peniaze dopravnému podniku, drasticky škrtá výdavky na kamerový systém, na chod magistrátu dáva, naopak, o 400.000 eur viac a počíta s takým predajom mestského majetku, aký nie je reálny. Aj takto komentoval návrh rozpočtu predseda poslaneckého Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa (Smer-SD).

Klub poslancov Bratislava Inak rozpočtu vyčítal okrem dopravy napríklad i nižšie výdavky na opravy ciest, ktoré sú už dnes podľa neho "žalostne nízke". Niektorým poslancom sa tiež nepáčilo, že v návrhu rozpočtu magistrát neznižuje dlhové zaťaženie mesta. 

Niektorí šéfovia klubov minulý mesiac primátorovi tiež vyčítali, že stále nedostali k rozpočtu žiadne podklady a nemôžu sa zúčastňovať na jeho príprave svojimi poznámkami, lebo nemajú čo pripomienkovať. Dokument potom nakoniec dostali od vedenia po rokovaní zastupiteľstva 26. februára. Aj keď sa niektorí poslanci neskôr vyjadrili, že zaradenie rozpočtu podporia, nakoniec do programu neprešiel.

V rozpočtovom provizóriu môže mesto v jednom mesiaci financovať len výdavky do výšky jednej dvanástiny rozpočtu predchádzajúceho roka.