Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Primátor nepríde do Dúbravky vysvetliť výstavbu náhradných bytov

Na snímke primátor hl. mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal . Foto: TASR/Dano Veselský

O objasnenie celej situácie priamo na miestne obyvateľom ho požiadal starosta Dúbravky Martin Zaťovič. Primátor tvrdí, že mesto postupuje len v súlade so zákonom a celou situáciou je znepokojený.


Bratislava 24. marca (TASR) – Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal dnes podvečer nepríde do mestskej časti Dúbravka osobne vysvetliť spustenie výstavby náhradných nájomných bytov v lokalite Pri kríži. O objasnenie celej situácie priamo na miestne obyvateľom ho požiadal starosta Dúbravky Martin Zaťovič. Primátor tvrdí, že mesto postupuje len v súlade so zákonom a celou situáciou je znepokojený.

Mesto spustilo výstavbu v utorok (21.3.) napriek nesúhlasu bratislavských mestských poslancov. Pozemok na základe zmluvy z januára tohto roka odovzdalo zhotoviteľovi – spoločnosti Metrostav Slovakia, ktorý začal s výstavbou oplotenia. "Uznesenie mestských poslancov nezakazuje mestu stavať, hovorí len o tom, že máme zveriť pozemky mestskej časti. Ja ho považujem za nezákonné, pretože je v absolútnom rozpore so štatútom hlavného mesta a zákonom, pretože sa nemôžu zverovať pozemky, ktoré slúžia na plnenie funkcií hlavného mesta. Toto je taký pozemok," vysvetlil dnes Nesrovnal. Primátor sa v tejto veci obrátil aj na prokuratúru. K zvereniu pozemkov podľa jeho slov nedošlo.

Hlavné mesto tvrdí, že v spolupráci so zhotoviteľom vyšlo obyvateľom Dúbravky v ústrety a vyčlenilo časť svojho pozemku na dočasné parkovanie pre približne 30 až 40 áut. Takisto deklaruje, že vybuduje na vlastné náklady park a parkovisko pre obyvateľov žijúcich v okolí v celkovej hodnote 600.000 eur. "Pritom k dispozícii bude viac ako 180 parkovacích miest," uviedla Katarína Kohútiková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu.   Mestská časť v utorok organizovala mimoriadny tlačový brífing, na ktorom zástupcovia samosprávy neskrývali rozčarovanie. "Primátor poslal firmu, ktorá začala stavať bez toho, aby niečo oznámila mestskej časti. Vieme to len sprostredkovane od obyvateľov, že tu vytyčujú pozemok na stavanie," uviedol na brífingu Zaťovič.

Mestský poslanec za Dúbravku Juraj Káčer upozornil, že výstavba nájomných bytov je nielen proti vôli zastupiteľstva a obyvateľov v dotknutej lokalite, ale aj tých, čo bývajú v reštituovaných bytoch a mali by sa do Dúbravky presťahovať zo Starého Mesta. "Lokalita na výstavbu je takisto nevhodná aj pre podlažie, s ktorým bol problém už pri výstavbe v minulosti, obyvatelia sa tiež búria pre stratu parkovacích miest či parku," uviedol.

Aktivisti na sociálnej sieti uverejnili otvorený list primátorovi, ktorým ho žiadajú okamžite zastaviť stavebné aktivity v dúbravskej lokalite. "Bez akéhokoľvek upozornenia všetkým dotknutým stranám a bez ich súhlasu posielate ťažkú techniku voči nevinným občanom tohto mesta, čo nebudeme rešpektovať. Takéto praktiky ako z čias minulého režimu v našom meste nestrpíme," píšu v liste.

Mesto argumentuje, že sa výstavba koná len v zmysle platnej zmluvy z januára tohto roka a v súlade s právoplatným stavebným povolením. To bolo vydané na výstavbu nájomných bytov v januári 2014 a následne v roku 2016 preklasifikované na výstavbu náhradných nájomných bytov.