Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

V Bratislava sa protestovalo proti obchodu s orgánmi nenarodených detí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na proteste sa zúčastnila europoslankyňa Anna Záborská, zástupcovia občianskych združení Fórum pre verejné otázky a Fórum života.

Bratislava 22. augusta (TASR) – Pred sídlom Slovenskej spoločnosti pre plánované rodičovstvo (SSPPR) na Medenej ulici v Bratislave dnes podvečer protestovali desiatky ľudí proti obchodu s orgánmi nenarodených detí. Reagovali tak na medializované informácie, podľa ktorých má takéto obchodovanie vykonávať americký člen Medzinárodnej organizácie pre plánované rodičovstvo - International Planned Parenthood Federation (IPPF).

Na proteste sa zúčastnila europoslankyňa Anna Záborská (KDH) i zástupcovia občianskych združení Fórum pre verejné otázky a Fórum života. Túto aktivitu podporilo aj vedenie KDH.

Fórum pre verejné otázky na svojej webovej stránke informuje, že na protestnom zhromaždení chceli vyjadriť presvedčenie, že ľudská bytosť si zaslúži úctu a ochranu už pred narodením, vyjadriť solidaritu so snahami ľudí v USA o zrušenie praktík IPPF v ich krajine či odmietnuť snahy o zavedenie podobných praktík na Slovensku. "Sme presvedčení, že nenarodené deti nesmú byť obeťami fyzických ani psychických zranení, ktoré si spôsobili ich rodičia," konštatuje občianske združenie.

Podľa Záborskej SSPPR ani slovenskí lekári jediným slovom neodsúdili predávanie orgánov umelo potratených detí. "Akú majú ženy a dievčatá záruku, že týmto lekárom ide v prvom rade o ich zdravie, a nie o vlastný odborný alebo finančný prospech?," pýta sa europoslankyňa.

Kresťanskí demokrati sú proti umelým potratom z akýchkoľvek dôvodov a považujú za neľudské, aby sa nenarodené deti používali na lekárske alebo iné humánne účely. "Nesúhlasíme s obchodovaním s ich orgánmi, aby boli využité napríklad na výskumy," povedal predseda KDH Ján Figeľ. Podľa jeho slov nie je isté, čo sa s potratenými plodmi robí na Slovensku, preto bude v tejto otázke KDH konať tak, aby bola legislatívne a inštitucionálne táto možná nekalá činnosť potláčaná účinným spôsobom.

SSPPR sa však stotožňuje so stanoviskom, ktoré bolo v júli v mene kancelárie Európskej siete IPPF vypracované a odoslané členom Európskeho parlamentu. Podľa tohto stanoviska je program darcovstva tkanív amerického člena IPPF - Planned Parenthood Federation of America (PPFA) legálny a ako súčasť medicínskeho výskumného programu dodržiava prísne etické pravidlá. "Vzorky embryonálnych tkanív sú darované ženami na základe dobrovoľnosti a vždy s ich súhlasom. PPFA neprofituje na tomto programe darcovstva tkanív," uvádza sa v stanovisku s tým, že náklady na transport vzoriek sú platené organizáciou vykonávajúcou predmetný výskum.