Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Bratislava končí s provizóriom, mestskí poslanci schválili rozpočet

Na archívnej snímke primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal Foto: TASR/Martin Baumann

Hlavné mesto tak bude tento rok hospodáriť so sumou takmer 362,7 milióna eur.

Bratislava 9. apríla (TASR) – V Bratislave sa končí rozpočtové provizórium. Po tom, čo minulý mesiac návrh rozpočtu na tento rok zastupiteľstvo ani nezaradilo do programu rokovania, dnes materiál z dielne nového primátora Iva Nesrovnala (nezávislý) schválilo 41 zo 42 prítomných poslancov. Hlavné mesto tak bude tento rok hospodáriť so sumou takmer 362,7 milióna eur.



"Tento rozpočet nie je ten, ktorý by sme si vyvesili ako príklad našej práce. Ale rozpočtové provizórium Bratislave škodí," zhodnotil primátor, podľa ktorého je rozpočet stabilizačný. Viacerí poslanci sa zhodli, že rozpočet nie je ideálny, ale je lepšie mať horší rozpočet ako žiadny.

S rozpočtom ale nie sú spokojní odborári z Dopravného podniku Bratislava (DPB). Podľa niektorých to môže mať za následok zníženie platov, prepúšťanie zamestnancov či horšiu údržbu vozidiel. Varovali už aj pred štrajkom.

K poslancom dnes prehovoril kvôli dotácii pre dopravný podnik aj bývalý primátor Milan Ftáčnik. "Ak mesto píše, že si objednáva vyše 45 miliónov vozokilometrov, po schválení tohto rozpočtu to nemá z čoho zaplatiť. Avšak podľa zmluvy to urobiť musí," pripomenul poslancom Ftáčnik.

Nesrovnal ale tvrdí, že DPB dostáva tento rok viac peňazí ako vlani a problém je v tom, že mu narastajú náklady. "Chceme tam spraviť kontrolu hospodárenia, aby sme vedeli, že to, čo vynakladá DPB, je oprávnené. Mesto si splní všetky povinnosti, ktoré má voči podniku," sľúbil primátor.

Niektorí šéfovia klubov vo februári primátorovi vyčítali, že stále nedostali k rozpočtu žiadne podklady a nemôžu sa zúčastňovať na jeho príprave svojimi poznámkami, lebo nemajú čo pripomienkovať. Dokument potom nakoniec dostali od vedenia po rokovaní zastupiteľstva 26. februára. 

O rozpočte niekoľkokrát rokovala finančná komisia, mestská rada ho na prvý raz neschválila. Poslanci návrhu vyčítali, že berie peniaze dopravnému podniku, škrtá výdavky na kamerový systém a sú tam nižšie výdavky na opravu ciest. No na chod magistrátu rozpočet dáva, naopak, viac a počíta s takým predajom mestského majetku, aký nie je reálny. Niektorým poslancom sa tiež nepáčilo, že v návrhu rozpočtu magistrát neznižuje dlhové zaťaženie mesta. V marci ho poslanci neposunuli ani do programu rokovania.

"Všetky kluby však už k nemu dali svoje pripomienky, bolo ich viac ako 100. Časť z nich bola ústna, ktoré sme zodpovedali a časť z nich sme pripravili na zapracovanie do dnešného rozpočtu," uviedol dnes Nesrovnal. Ďalšia etapa pripomienok poslancov sa má podľa neho zapracovať zmenami v rozpočte počas roka.

Oproti pôvodnému návrhu tak pôjde viac na kamerový systém, poslanci naň presadili o 50.000 eur navyše. Pôvodne tam bola čiastka 4400 eur, aj to dala Rada vlády pre prevenciu kriminality. Viac pôjde aj na prácu s bezdomovcami, a to o 20.000 eur a o 100.000 eur viac dostalo i Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Medzi návrhmi na vyššie financovanie sa ocitla aj revitalizáciu lesoparku, vybudovanie priechodu pre chodcov v Lamači, obnova parku na Belopotockého ulici či cyklotrasy.