Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

Ružinov pravidelne monitoruje kvalitu vody v Štrkoveckom jazere

Štrkovecké jazero, ilustračná snímka Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Monitoring slúži na hodnotenie kvality a environmentálneho stavu jazera. Hodnotenia slúžia ako podklad pre manažment jazera.

Bratislava 22. júla (TASR) – Včas identifikovať zmeny v kvalite vody, ktoré by mohli viesť k zhoršeniu rekreačných a estetických hodnôt jazera. Ale tiež navrhovať konkrétne opatrenia na odstránenie prípadných zdrojov znečistenia a udržanie rovnováhy hydrobiologických procesov. To sú niektoré z cieľov monitoringu kvality vody Štrkoveckého jazera v bratislavskom Ružinove, ktorý je súčasťou dlhodobého programu starostlivosti mestskej časti o kvalitné životné prostredie.

"Monitoring slúži na hodnotenie kvality a environmentálneho stavu jazera. Hodnotenia slúžia ako podklad pre manažment jazera," uviedla pre TASR ružinovská hovorkyňa Marianna Šebová. Na základe toho sa napr. v minulosti odbahnilo dno jazera, kosili sa vodné rastliny počas ich premnoženia, identifikovali a odstraňovali sa zdroje znečistenia, obsypávali sa štrkom brehy jazera či obmedzoval prístupu psov do jazera. Na monitoringu sa vždy podieľa odborná firma, ktorá zvíťazí vo verejnej súťaži. "Cena zákazky sa stanovuje verejnou súťažou na obdobie jedného roka. Očakávaná cena vyplýva z doterajších mnohoročných skúseností a cien obvyklých za podobné druhy prác," doplnila Šebová.

Pokiaľ ide o kvalitu vody na kúpanie v Štrkoveckom jazere, tá podľa hovorkyne vyhovuje vo väčšine sledovaných ukazovateľov požiadavkám na kúpanie pre otvorené kúpaliská. Aj spomínaným monitoringom a následným manažmentovým opatreniam sa podľa nej darí, na rozdiel od iných bratislavských jazier, obmedzovať premnoženie siníc a rias. "Vzhľadom na to, že okolie jazera nie je vybavené pre kúpanie, nie je kúpanie v jazere povolené. Jazero je využívané na iné športovo-rekreačné účely a podujatia pre verejnosť, organizované na území mestskej časti," skonštatovala Šebová.

Starostlivosť o Štrkovecké jazero a jeho okolie vyplýva mestskej časti zo zmluvy o prenájme. A to na základe revitalizácie jazera, ktorá sa uskutočnila v roku 1996 – 1997, kedy bolo jazero silne znečistené a zdevastované. Monitoring kvality vody je pokračovaním tohto projektu.