Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Starý most chce nezisková organizácia premenovať na Most Emila Galla

Na snímke konštrukcia nového Starého mosta v Bratislave 21. júna 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Počas okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968 sa Gallo postavil do cesty tanku, ktorý prichádzal z vtedajšieho mosta Červenej armády.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Bratislavský Starý most by sa mal podľa neziskovej organizácie Camera Obskura volať Most Emila Galla. Organizácia to zdôvodňuje tým, že je načase pomenovať niektorú z dominánt mesta po obyčajnom človeku, ktorý sa nezľakol presily a okupantom ukázal, že slobodu nosíme v srdci. Emil Gallo je totiž vyobrazený na jednej z najznámejších fotografií Ladislava Bielika z roku 1968, ako stojí s odhalenou hruďou pred hlavňou okupačného tanku na bratislavskom Šafárikovom námestí.

"Fotografia Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom vznikla priamo na úpätí mosta a je jednou z najznámejších fotografií 20. storočia. Jej autor už svoje čestné miesto v histórii získal. Teraz prišiel čas, aby sme ho venovali aj samotnému mužovi s odhalenou hruďou Emilovi Gallovi," priblížil TASR riaditeľ Camera Obskura Marián Pauer. Ako tvrdí, gesto, ktorým pokoril silu okupantov, pozná celý svet, no jeho ľudská odvaha však nebola nikdy ocenená.

Počas okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968 sa Gallo postavil do cesty tanku, ktorý prichádzal z vtedajšieho mosta Červenej armády. "Ukázal, čo si o prítomnosti okupačných jednotiek myslí drvivá väčšina občanov Československa. Aj táto fotografia prispela k odhaleniu, že okupácia nebola žiadnou bratskou pomocou, čo v konečnom dôsledku viedlo zlyhaniu celej sovietskej propagandy," konštatoval Pauer.

Organizácia prišla so svojím nápadom po tom, čo 19. novembra mestskí poslanci začali rokovať o premenovaní mosta. Zoznam nových názvov pre most momentálne zbiera mestská kultúrna komisia. "Do 20. januára môžu občania, občianske združenia či iniciatívy dávať návrhy. Momentálne ich už máme viacero," povedala pre TASR predsedníčka kultúrnej komisie Katarína Šimončičová.

Poslanci, ktorí s návrhom na zmenu názvu prišli, poukazujú na to, že most nesie prívlastok starý, hoci po dokončení to bude najnovší bratislavský most. "No najstarší je dnes, paradoxne, Most SNP," podotkla námestníčka primátora Iveta Plšeková. "Most bude v decembri, hádam, definitívne hotový a zaslúži si zamyslenie nad tým, či má, alebo nemá ostať Starým mostom. Či mu nevrátiť niektorý z jeho historických názvov, ktorý by možno aj viac Bratislavu zviditeľnil," dodala.

S návrhom prišli štyria poslanci z klubu Most-Híd. Pôvodne navrhli, aby mali ľudia na výber štyri názvy: Most Františka Jozefa I., Most M. R. Štefánika, Most Červenej armády i súčasný názov Starý most. Po diskusii však dospeli k názoru, že názvy bude predkladať kultúrna komisia aj po rokovaní s komisiou cestovného ruchu. Starý most sa pôvodne volal Most Františka Jozefa a slávnostne ho otvorili 1. januára 1891. Po prvej svetovej vojne zmenil názov na Štefánikov most, po druhej svetovej vojne zase na Most Červenej armády. Názov Starý most nesie od roku 1990. Dnes je po kompletnej rekonštrukcii a má byť dokončený v decembri tohto roku.

Nezisková organizácia Camera Obskura bola založená v roku 2005 s cieľom presadiť obnovu a rozšírenie parku na Šafárikovom námestí a vybudovať a prevádzkovať Múzeum a Galériu Camera Obskura v jeho podzemí. Už viac ako 17 rokov sa časť členov organizácie venuje správe archívu a organizovaniu výstav fotografií Ladislava Bielika z okupácie Československa v roku 1968.