Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislava

Reakcie na hazard v Bratislave, ktorý nezakázali ani neobmedzili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stúpenci zákazu hazardu v bratislavskom mestskom zastupiteľstve chcú o prijatí VZN rokovať znova.

Bratislava 17. februára (TASR) – Poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva (MsZ), ktorí vo štvrtok (16.2.) hlasovali za absolútny zákaz hazardu v hlavnom meste, sa nevzdávajú. "Budeme žiadať, aby primátor opätovne predložil návrh VZN na úplný zákaz herní na najbližšie rokovanie zastupiteľstva v marci," uviedol pre TASR nezaradený poslanec MsZ a člen petičného výboru za absolútny zákaz herní Ján Mrva.

"Je možné, že doplníme dôvodovú správu k návrhu VZN, aby bol materiál právne nenapadnuteľný," doplnil Mrva. S týmto postupom súhlasí i šéf druhého najpočetnejšieho poslaneckého klubu v MsZ - Otvoreného klubu Juraj Káčer.

"Ak to zákon dovoľuje, tak treba využiť každú šancu, aby sa 136.000 Bratislavčanom vyšlo v ústrety, ja to beriem ako povinnosť," uviedol Káčer. Zároveň budú stúpenci zákazu hazardu podľa Mrvu žiadať primátora Iva Nesrovnala, aby vyvodil personálne dôsledky voči svojim námestníkom Milanovi Černému (Otvorený klub) a Ľudmile Farkašovskej (Klub pre Bratislavu), ktorí sa rozhodli nehlasovať.



Nesrovnal na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že téma zákazu hazardu sa ani pre neho nekončí a o ďalšom postupe sa chce dohodnúť s petičným výborom za zákaz herní. Nesrovnal na margo postupu poslancov, ktorí nehlasovali za prijatie VZN, uviedol, že popreli svoje hlasovanie z januára, keď jednomyseľne odhlasovali požiadavku, aby im primátor predložil návrh VZN s absolútnym zákazom umiestnenia herní v Bratislave.

"Títo poslanci veľmi dobre vedia, že zmarili najväčšiu petíciu, aká v Bratislave bola. Je úplne jasné, že budú chcieť hodiť vinu naokolo. Šíriť bludy a prekrúcať, aby zakryli vlastné zlyhanie," skonštatoval primátor. Zároveň pripomenul, že v roku 2015 podpísalo všetkých 45 bratislavských mestských poslancov petíciu za zákaz hazardu v Bratislave.

Bajan vyzýva Nesrovnala na opätovnú diskusiu o zákaze hazardu



Bratislavský mestský poslanec a zároveň starosta Petržalky Vladimír Bajan vyzýva primátora hlavného mesta Iva Nesrovala, aby našiel spôsob, akým by sa mohla diskusia o zákaze hazardu v Bratislave vrátiť opätovne na rokovanie mestského parlamentu. Reaguje tak na štvrtkové (16. 2.) rozhodnutie mestského zastupiteľstva, ktoré neschválilo absolútny zákaz umiestnenia herní na území mesta, keď zaň hlasovalo len 24 zo 41 prítomných poslancov. "Môže využiť mesiac na to, aby sme na najbližšom zastupiteľstve túto vec uzavreli. Dlžíme to podpísaným 130.000 obyvateľom Bratislavy," hovorí Bajan.



Zdôrazňuje, že tentoraz by to ale malo byť korektné a bez manipulácie. Tým podľa neho primátor dokáže, že to zákazom hazardu v meste a s postojom k petícii a petičiarom myslí vážne. Je totiž presvedčený, že práve primátor je ten, ktorý sklamal a podrazil petičiarov, a to tým, že "postavil vec na hranu a nútil nás rozhodnúť buď - alebo", aj napriek hlasom odbornej i laickej verejnosti.

Plnú zodpovednosť za výsledok hlasovania tak podľa neho nesie primátor a jeho chaotické vedenie rokovania. To podľa neho spôsobilo, že ani napriek prvotným prísľubom nemohli hlasovať o regulácii hazardu, keďže zvažovali napr. ponechanie kasína v hoteloch. Nad konečným výsledkom hlasovania zastupiteľstva vyjadril Bajan rozčarovanie.

Vladimír Bajan
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Sklamaný a šokovaný z výsledku je aj bratislavský primátor. Podľa neho viac ako 136.000 Bratislavčanov sa v petícii jasne vyjadrilo za zákaz hazardu a mestskí poslanci ho odignorovali. "Urobili sme všetko preto, aby bola petícia úspešná a aby sme návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze hazardu mohli pripraviť. Rozhodnutie bolo plne v kompetencii mestského zastupiteľstva," konštatuje primátor na svojom profile na sociálnej sieti.

Pritom poukazuje na to, že ide o to zastupiteľstvo, ktoré mu pred tromi týždňami dalo jednohlasný mandát na prípravu predmetného VZN o úplnom zákaze hazardu. "Mesiace ma mnohí poslanci atakovali a osočovali z rôznych nehorázností, ale pravda sa ukázala dnes. Pravda o tom, kto ako rešpektuje názor viac ako 100.000 občanov Bratislavy," dodáva Nesrovnal.

Arcibiskup Zvolenský vyjadril sklamanie nad výsledkom hlasovania o hazarde



Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský je sklamaný zo štvrtkového (16.2.) hlasovania mestských poslancov, ktoré sa týkalo hazardu a hazardných hier v hlavnom meste. "Vyjadrujem údiv a sklamanie nad rozhodnutím, ktoré odmietlo stanovisko vyše 100.000 občanov mesta Bratislavy ohľadom prítomnosti herní hazardných hier v meste," reaguje arcibiskup na rozhodnutie zastupiteľstva, ktoré neschválilo absolútny zákaz umiestnenia herní na území mesta, keď zaň hlasovalo len 24 zo 41 prítomných poslancov.

Výsledok hlasovania v mestskom parlamente označuje za znehodnotenie občianskej iniciatívy, ktorého dôsledkom bude pokračovanie alarmujúceho stavu. Už v samotnej petícii, ktorá vznikla za zákaz hazardu v meste, ktorú podporilo 136.139 obyvateľov, z čoho 98.118 bolo platných podpisov, organizátori poukázali aj na to, že hazard v Bratislave presiahol únosnú mieru, keď sa v meste nachádza 232 herní, 588 výherných prístrojov a 2177 videoherných automatov a oproti tomu zhruba 219 lekární.

Na archívnej snímke Stanislav Zvolenský.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Arcibiskup je napriek tomu presvedčený, že aktuálny stav v súvislosti s rozhodnutím poslancov nesmie viesť k rezignácii alebo nečinnosti, ale naopak. "S ešte väčšou pozornosťou teraz musíme podporovať tých, ktorí sa venujú osobám a rodinám zraneným závislosťou od hazardných hier a preventívne pôsobia smerom k mladým ľuďom," zdôrazňuje Zvolenský.

Aliancia za čistú hru je sklamaná z hlasovania o zákaze hazardu



Aliancia za čistú hru – Clarify je sklamaná zo štvrtkového (16. 2.) hlasovania bratislavských mestských poslancov, ktorí nezakázali a ani neobmedzili hazard na území hlavného mesta. Podľa nej práve oni paradoxne zmarili reguláciu hazardu, keď "tvrdohlavo" presadzovali úplný zákaz herní a kasín.

Urobiť tak mali "domrvením" hlasovania, a to aj napriek diskusii počas zasadnutia zastupiteľstva, ktorá smerovala k rozumnej regulácii. "Zamietnutím pozmeňovacieho návrhu poslanca Slavomíra Drozda, aby sa hlasovalo o každej možnosti zákazu zvlášť, si poslanci a aktivisti sami zahrali vabank hazardnú hru priamo pri hlasovaní o zákaze hazardu," hovorí riaditeľ aliancie Rafael Rafaj.

Aliancia podľa neho ale víta, že nedávno novelizovaným zákonom o hazardných hrách bude hazard v mestách na Slovensku, teda aj v Bratislave, postupne regulovaný a redukovaný. Taktiež by sa mal obmedziť prístup k nemu pre rizikové skupiny, a to pre patologických hráčov, deti a sociálne odkázaných občanov. Zároveň však očakáva, že ministerstvo financií začne čím skôr vecne, odborne a systematicky riešiť aj otázku racionálnej regulácie online hazardných hier.

Mesto navrhovalo absolútny zákaz umiestnenia herní na území Bratislavy. Herne nechcelo ani tam, kde to v súčasnosti povoľuje novela zákona o hazardných hrách. Návrh všeobecne záväzného nariadenia vychádzal z petície za zákaz hazardu v Bratislave, ktorú spustil v máji 2015 primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal a starostovia bratislavských mestských častí, ktorú podpísalo všetkých 45 mestských poslancov. Zákaz však zastupiteľstvom neprešiel, keď zo 41 prítomných poslancov hlasovalo za zákaz hazardu 24, nehlasovali 12 a piati sa zdržali.