Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

V bratislavskej zoo vysychajú vodné plochy, hrozí úhyn zvierat

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bratislavskí hasiči momentálne smerujú na miesto s hasičskou cisternou, ktorou zabezpečia kyvadlovú dopravu vody.

Bratislava 21. júla (TASR) - V bratislavskej zoologickej záhrade (zoo) vysychajú pre vysoké teploty vodné plochy a nízky stav vody v potoku Vydrica nepostačuje na dopĺňanie vody klasickým spôsobom.

Hrozí preto úhyn zvierat. O pomoc v tejto kritickej situácii boli požiadaní dnes krátko pred 13.00 h hasiči.

"Bratislavskí hasiči momentálne smerujú na miesto s hasičskou cisternou, ktorou zabezpečia kyvadlovú dopravu vody," informovala TASR Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Hasiči dopĺňajú vodu do jazierok pre vodné vtáctvo


Hasiči momentálne zasahujú v bratislavskej zoologickej záhrade (zoo), kde pomáhajú pomocou cisterien dopĺňať vodu do jazierok pre vodné vtáctvo. Jej nedostatok pocítili pre aktuálne vysoké teploty. Úhyn zvierat však nehrozí. Pre TASR povedala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Bratislava Michaela Ferenčuchová.

"Jedna cisterna už vodu vyliala. Majú prísť ešte ďalšie štyri," priblížila Ferenčuchová. Pomôže sa tak kačiciam, labutiam, ibisom, plameniakom i ďalšiemu vtáctvu.

O pomoc hasičov zoo požiadala, aby zabezpečila zvieratám čo najlepšie životné podmienky počas horúčav. To, či sa bude voda dopĺňať z cisterien aj v nasledujúcich dňoch, bude podľa Ferenčuchovej záležať od počasia. Po výdatnejších zrážkach by sa totiž jazierka naplnili prirodzene.

ZOO Bratislava deklaruje, že prijíma potrebné opatrenia na to, aby pomáhala zvieratám zvládnuť vysoké teploty.

Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) dnes TASR informovala, že v bratislavskej zoo vysychajú pre vysoké teploty vodné plochy a nízky stav vody v potoku Vydrica nepostačuje na dopĺňanie vody klasickým spôsobom. O pomoc v tejto kritickej situácii boli preto hasiči požiadaní dnes krátko pred 13.00 h.