Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Súťaž na osvetlenie v Bratislave tento rok neukončia

Ilustračné foto Foto: TASR - Branislav Račko

Hlavné mesto tvrdí, že nezmyselné politické hry okolo súťaže spomaľujú proces riešenia súčasného nevyhovujúceho stavu.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave tento rok neukončia, hoci to magistrát pri spustení tendra koncom mája predpokladal. Verejné obstarávanie totiž opäť predĺžili. Ponuky k tendru môžu záujemcovia predkladať najnovšie až do 10. januára 2018 a nie do 1. decembra. Rovnako sa ponuky nebudú otvárať 14. decembra, ale až 23. januára. Vyplýva to z informácií vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). V rámci tohto tendra ide pritom už o štvrtú úpravu dátumu.

Pri vyhlásení tendra koncom mája sa predpokladalo, že sa budú ponuky predkladať do 10. júla. Neskôr sa tento termín postupne zmenil na 10. august, 10. október, 1. december až na terajší 10. január 2018. S otváraním ponúk sa pri spustení súťaže rátalo 21. júla. Aj tu však došlo k zmenám dátumu na 21. august, neskôr na 23. október, 14. december až na súčasný 23. január 2018.

"Celý proces prebieha transparentne a striktne podľa zákona o verejnom obstarávaní. Konkurenčné prostredie generuje množstvo doplňujúcich otázok zo strany uchádzačov, na ktoré mesto musí odpovedať. Ide o štandardný proces, kedy si uchádzači ozrejmujú a vyjasňujú podmienky súťaže, aby mohli predložiť mestu svoju ponuku," vysvetlila v októbri TASR hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Hlavné mesto tvrdí, že nezmyselné politické hry okolo súťaže spomaľujú proces riešenia súčasného nevyhovujúceho stavu verejného osvetlenia a primátor ako štatutár mesta, ktorý je zodpovedný za obstarávanie, musí chrániť záujmy mesta.

Mestskí poslanci však opakovane žiadajú primátora túto súťaž zrušiť, pretože je podľa nich vo viacerých bodoch dôvodná pochybnosť z porušenia zákona o verejnom obstarávaní. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal to ale odmieta. "To, čoho sa poslanci domáhajú, je politikárčenie alebo snaha ovplyvniť výsledok," povedal pre TASR. Deklaruje, že hlavné mesto postupuje pri tejto súťaži absolútne transparentne.

Bratislavský magistrát chce s víťazom súťaže uzavrieť zmluvu na 20 rokov v predpokladanej výške 143,69 milióna eur bez DPH. Mesto od novej súťaže chce, aby verejné osvetlenie okrem poskytovania svetla ponúkalo aj oveľa viac. Napríklad by dávalo informácie o voľných parkovacích miestach, kvalite ovzdušia alebo obsahovalo bezpečnostné kamery. Plánované výsledky sú úspora elektrickej energie i modernizácia sústavy verejného osvetlenia.