Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Bratislava

Bratislavská časť Rača získala dotáciu na nákup kompostérov do jedální

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Nové zariadenia nahradia v základných školách vybavenie, ktoré pre spracovanie bioodpadu už račianska samospráva zabezpečila pred rokom.

Bratislava 9. apríla (TASR) – Spracovať bioodpad a následne ho efektívne sekundárne využiť pomôžu bratislavskej Rači dotácie na nákup ďalších kompostérov do školských jedální. Nové zariadenia nahradia v základných školách vybavenie, ktoré pre spracovanie bioodpadu už račianska samospráva zabezpečila pred rokom.

Ako vysvetlil starosta Rače Peter Pilinský, prax ukázala, že jedálne v základných školách potrebujú väčšie zariadenia. "Teší nás preto, že sme získali dotáciu z Environmentálneho fondu vo výške 59.000 eur, ktorú využijeme na nákup dvoch veľkokapacitných kompostérov s dennou kapacitou až 82 kilogramov a jeden menší kompostér do jedálne na Plickovej ulici, kde sa stravujú aj naši seniori a klienti stacionára," informoval Pilinský.

Uviedol ďalej, že kompostéry, ktoré mestská časť zaobstarala v minulom roku, sa použijú v tých materských školách, v ktorých vďaka rozširovaniu kapacít račianskych škôlok dochádza ku vzniku väčšieho množstva odpadu. "Takisto sa využijú v novej materskej škole, ktorá v Rači vzniká na Novohorskej ulici," dodal račiansky starosta.

Elektrické kompostéry dokážu kuchynský odpad rozložiť už do 24 hodín s tým, že výsledný kompost vie byť užitočný pri obhospodarovaní záhrad či kvetinových záhonov.