Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislavské Staré Mesto pripravuje koncepciu kultúrnej politiky

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Samospráva nechce v tomto smere vynechať ani verejnosť.

Bratislava 9. októbra (TASR) – Bratislavská mestská časť Staré Mesto pripravuje koncepciu kultúrnej politiky na roky 2016 až 2020. Riešiť sa tak majú problémy a potreby v oblasti kultúry, podporiť kultúrne projekty na oživenie verejného priestoru či zabezpečiť, aby nevznikali podobné situácie ako pri projekte Šafko na Šafárikovom námestí. Informáciu o príprave tohto strategického dokumentu zobrali staromestskí poslanci na svojom septembrovom rokovaní na vedomie.

"Koncepcia nebude vznikať od zeleného stola, ale jej tvorba bude prebiehať na širšej úrovni, v pracovných skupinách. Do nich budú môcť vstupovať aktéri v oblasti kultúry, ale aj občania," povedala na zasadnutí zastupiteľstva vedúca oddelenia kultúry Miestneho úradu v Starom Meste Ľubica Janegová.

Počas nasledujúcich troch mesiacov má v mestskej časti prebiehať mapovanie kultúrnych subjektov a kultúrnej ponuky. Samospráva nechce v tomto smere vynechať ani verejnosť. "Chceme zabrániť tomu, aby v Starom Meste vznikali projekty, na ktoré neexistuje spoločenská objednávka. Naším cieľom je, aby kultúra fungovala s verejným záujmom," vysvetlila Janegová.

Podľa staromestského starostu Radoslava Števčíka je toto jedna z prvých koncepcií, ktorá bude v mestskej časti pripravená z hľadiska kultúry po rokoch. "Verím, že budú nasledovať aj ďalšie, ktoré sa budú týkať iných oblastí. Koncepcie slúžia na to, aby sme poznali potreby obyvateľov," poznamenal starosta.

Niektorí poslanci však na zasadnutí zastupiteľstva upozornili, že po projekte Šafko bol spoločenský dopyt a aj napriek tomu bol projekt zrušený. Miestny úrad však argumentoval tým, že projekt nebol koncepčne doriešený. "Kebyže je koncepcia a je v nej zadefinované, že chceme takéto projekty, na takýchto miestach, tak sa nemôže stať, že príde nový starosta a povie, toto tu nebude," podotkla Janegová.

Vďaka projektu Šafko boli na Šafárikovo námestie umiestnené upravené lodné kontajnery s dizajnom či cyklokuchyňou. Starosta Radoslav Števčík však projekt zastavil, a to tým, že naň občianskemu združeniu zrušil súhlas, ktorý podpísala ešte bývalá starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Súhlas mal byť platný do konca roka 2019.

Súčasný starosta ho však považuje za neplatný, pretože bol vydaný na obdobie piatich rokov, pričom na také dlhé obdobie schvaľuje prenájom miestne zastupiteľstvo. Občianske združenie Urban Kontakt, ktoré za projektom stojí, považuje zrušenie projektu za absurdné.