Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislava

Ružinov bol ocenený za najzelenšiu mestskú časť Bratislavy

Ilustračné foto Foto: J&T REAL ESTATE, a.s.

Slovenská rada pre zelené budovy ocenila Ružinov plaketou Najzelenšia mestská časť mesta.

Bratislava 13. februára (TASR) – Slovenská rada pre zelené budovy (SKGBC) ocenila bratislavskú mestskú časť Ružinov plaketou "Najzelenšia mestská časť Bratislavy". Ku koncu minulého roka dostalo certifikáty udržateľnosti 32 budov, z toho 28 bolo pridelených takým, ktoré sa nachádzajú v lokalite Bratislavy a až 27 z nich v mestskej časti Ružinov. Z toho dôvodu sa SKGBC rozhodla túto mestskú časť oficiálne oceniť pri príležitosti osláv štyroch rokov pôsobenia SKGBC na Slovensku. Cenu si prevzal starosta Dušan Pekár na Green Business Clube v stredu (11. 2.) v Bratislave.

Hlavným cieľom SKGBC je transformácia slovenského stavebníctva smerom k udržateľnej výstavbe na Slovensku. Výkonný riaditeľ SKGBC Ladislav Piršel na oslavách zdôraznil dôležitosť globálneho pôsobenia SKGBC a čerpania inšpirácií aj zo zahraničia. Rakúsky veľvyslanec Helfried Carl vyzdvihol spoluprácu slovenskej a rakúskej rady pre zelené budovy.

SKGBC bolo založená na začiatku roka 2011 ako občianske združenie a je súčasťou medzinárodnej organizácie World Green Building Council so sídlom v Toronte, ktorá prostredníctvom národných rád pôsobí vo viac ako 100 krajinách sveta. Podporuje vzdelávanie a zmeny v legislatíve potrebné pre vytvorenie podmienok pre kvalitnú výstavbu, ktorá je ekonomická a zároveň šetrná k životnému prostrediu. V rámci princípov udržateľnej výstavby sa budovy vnímajú komplexne. SKGBC posudzuje celý ich životný cyklus, od návrhu, cez výstavbu, prevádzku, až po likvidáciu a recykláciu materiálov. Združuje spoločnosti, ktoré považujú energetickú úspornosť, udržateľnosť a zodpovednosť za súčasť svojej firemnej filozofie a dlhodobej stratégie rozvoja.