Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Ján Budaj môže byť viceprimátorom, len ak sa vzdá postu predsedu klubu

Ján Budaj Foto: TASR - Martin Baumann

Na výber svojich nových námestníkov si chce nový primátor hlavného mesta vziať čas. Podľa zákona o Bratislave ich má vymenovať do 60 dní odo dňa, keď zloží sľub.

Bratislava 19. decembra (TASR) – Ak by chcel byť Ján Budaj (Zmena zdola-DÚ) znova viceprimátorom Bratislavy, musel by sa vzdať postu predsedu najväčšieho klubu poslancov v mestskom parlamente. Členovia klubu sa totiž dohodli, že šéf klubu nemôže byť zároveň aj zástupca primátora. Či by Budaj o túto funkciu mal znova záujem, neodpovedá. "Táto otázka je v tejto chvíli vyslovene v rukách primátora," povedal pre TASR.

Budaj bol tretím námestníkom predchádzajúceho primátora Milana Ftáčnika od začiatku roku 2013. Dvakrát najprv neprešiel v tajnej voľbe, nakoniec pomohla novela zákona o Bratislave, podľa ktorej už Ftáčnik súhlas poslancov nepotreboval. Pár dní po tohtoročných novembrovým komunálnych voľbách Budaj tvrdil, že ešte nevie, či by chcel vo svojej funkcii pokračovať aj po boku nového primátora. S Ivom Nesrovnalom (nezávislý, vystúpil z SDKÚ-DS) sa chcel vtedy stretnúť a pripustil, že Nesrovnal "prekonal istý vývoj". 

"Kto by chcel byť dnes viceprimátorom, ten by zrejme prenechal vedenie klubu niekomu inému. To je logické," hovorí všeobecne o svojej funkcii Budaj. V klube, ktorý sa nazval Bratislavský klub a na ktorého vytvorení sa dohodli strany KDH, OĽaNO, NOVA, OKS, Zmena zdola-DÚS a iniciatíva Naša Bratislava, by Budaja zrejme nahradil jeden z podpredsedov. Tými sú Ján Hrčka a Katarína Šimončičová.

Na výber svojich nových námestníkov si chce Nesrovnal vziať čas. Podľa zákona o Bratislave ich má vymenovať do 60 dní odo dňa, keď zloží sľub. "S menovaním námestníkov sa preto nebudem ponáhľať," podotkol Nesrovnal, ktorý si chce najskôr overiť prácu jednotlivých poslancov a vybrať podľa toho tých najvhodnejších. "Funkcia námestníka je totiž dôležitá a mali by ju zastávať ľudia, ktorým ide o dobro Bratislavy," zdôraznil. Pripustil, že o niektorých menách už rozmýšľa, využije však väčšiu časť 60-dňovej lehoty. Ak to Nesrovnal do 60 dní nestihne, námestníkov podľa zákona volí mestské zastupiteľstvo.